20.6 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul şi FMI trimit în şomaj 10 la sută din bugetari

Guvernul şi FMI trimit în şomaj 10 la sută din bugetari

FMI negociază cu guvernul disponibilizarea a 100.000 – 150.000 de bugetari până la mijlocul anului viitor, îngheţarea pensiilor, cu excepţia celor minime sociale, în 2009 şi 2010 şi a salariilor bugetarilor, până când Legea salarizării unice va produce efecte, potrivit unor surse guvernamentale. „În acest moment se pune problema disponibilizării a 100.000 – 150.000 de salariaţi din administraţia centrală, administraţiile locale şi autorităţi descentralizate. Acest lucru ar însemna o economie la bugetul de anul viitor de 0,35% din PIB. De asemenea, se suspendă majorarea de 2% a pensiilor programată pentru octombrie şi îngheţarea pensiilor şi în 2010, cu excepţia celor minime sociale“, au declarat surse guvernamentale.
În discuţii, s-a convenit ca toţi bugetarii, atât din autorităţi locale şi centrale, cât şi din instituţii descentralizate, să intre în concediu fără plată pe o perioadă de două -trei săptămâni, începând din septembrie până în noiembrie, măsură care ar aduce o economie la buget de 0,3% din PIB. În prezent, numărul bugetarilor este de aproximativ 1,4 milioane.
Guvernul a decis în şedinţa de sâmbătă ca fondul de salarii în sistemul public să fie limitat la 6,2% din PIB, la nivelul anului 2015, când, potrivit noii legi a salarizării, raportul între salariul mediu şi cel maxim să fie de 1 la 2, au declarat  surse guvernamentale.
Proiectul legii salarizării unice în sistemul bugetar prevede totodată ca salariul de bază să reprezinte 70%, iar sporurile doar 30% din veniturile salariale.
Secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, a declarat sâmbătă seară, la un post de televiziune, că este necesară restructurarea aparatului de stat şi a arătat că, dacă PSD nu votează cele trei legi pentru care executivul îşi va asuma răspunderea în parlament, guvernul va cădea în septembrie.
Vasile Blaga a arătat că, dacă va fi necesar, banii din a doua tranşă a împrumutului FMI vor merge şi pentru pensii şi salarii, condiţia fiind ca executivul să facă restructuarea aparatului de stat. „Condiţia este restructuarea aparatului de stat. Şi o vom face“, a spus Blaga. Întrebat ce se va întâmpla dacă PSD nu va dori această restructurare, Blaga a răspuns: „Dacă nu vrea, guvernul pică. Să ne înţelegem foarte bine. Dacă nu vrea, la începutul lunii septembrie, guvernul cade. Nu va vota guvernul în parlament, are această posibilitate, şi să vedem dacă îşi asumă acest risc de a nu moderniza România şi a accepta criza economică“, a declarat Vasile Blaga, referindu-se la asumarea răspunderii guvernului în parlament, pe Legile educaţiei, salarizării unice şi sistemului de pensii. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII