13.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia a trimis 24 de luptători SPP în Afganistan, pentru alegerile prezidenţiale, la cererea ONU

România a trimis 24 de luptători SPP în Afganistan, pentru alegerile prezidenţiale, la cererea ONU

Două grupuri de protecţie ale SPP, respectiv 24 de luptători, au fost trimise în Afganistan, după ce înalţi funcţionari ai ONU au solicitat oficial autorităţilor române suplimentarea numărului de SPP-işti pentru paza demnitarilor ONU până în septembrie, în contextul alegerilor prezidenţiale, informează NewsIn.
„În perioada iunie – septembrie 2009, în contextul organizării alegerilor prezidenţiale în Afganistan, Secretarul General al ONU (n.r. – Ban Ki-moon) a adresat preşedintelui României solicitarea oficială de suplimentare a efectivelor Serviciului de Protecţie şi Pază, astfel încât, pe durata acestora, în Afganistan îşi vor desfăşura activitatea două grupuri de protecţie SPP, respectiv 24 de cadre ale instituţiei noastre”, se arată într-un răspuns al SPP.
Practic, Serviciul de Protecţie şi Pază şi-a dublat numărul luptătorilor din Afganistan, până în prezent doar 12 cadre SPP fiind detaşate în acestă ţară. Luptătorii SPP au în Afganistan statutul de funcţionari internaţionali ai Organizaţiei Naţiunilor Unite şi se ocupă de securitatea înalţilor demnitari ai ONU împotriva ameninţărilor diferitelor grupări insurgente din zonă.
Potrivit SPP, în prezent, pe lângă cei 24 de luptători din Afganistan, Serviciul mai are alte 12 cadre militare trimise în Sudan, astfel încât numărul militarilor care desfăşoară misiuni de protecţie în afara României este de 36.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS