16.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTraian Băsescu: Presa este liberă

Traian Băsescu: Presa este liberă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri că, din punctul său de vedere, presa din România este liberă, neexistând pârghii ale statului care să îngrădească libertatea de exprimare, şi că, pe de altă parte, presa trebuie să-şi ia libertate „atât cât vrea ea“.

Traian Băsescu a spus că o societate este democratică atunci când are două elemente: nediscriminare şi libertate de exprimare. „Referindu-ne la libertatea presei, cred că este una din principalele garanţii pe care un sistem politic trebuie să le dea“, a spus Traian Băsescu.
„Am avut întotdeauna convingerea că presa trebuie să-şi ia libertate atât cât vrea ea, atâta cât consideră că trebuie să aibă şi în limitele pe care ea consideră că trebuie să şi le autoimpună“, a spus şeful statului, precizând că limitele autoimpuse pot viza atât limbajul, „decenţa în exprimare“, cât şi modul de abordare a subiectelor, dar şi „abordarea faţă de stat“.

Nu există pârghii ale statului care să intervină pe libertatea de exprimare

Preşedintele Băsescu a susţinut că, din punctul său de vedere, presa este complet liberă. „Nu există pârghii ale statului care să intervină pe libertatea de exprimare şi, în ceea ce mă priveşte, cred nu există nici un ziarist român care să poată spune «preşedintele a intervenit împotriva mea sau împotriva a ceea ce am scris»“, a argumentat Băsescu.
Acesta a declarat că ziariştii din Republica Moldova au contribuit la aflarea „adevărurilor crunte“ ale unui regim care nu mai respecta libertatea de exprimare, apreciind că presa a dat o lecţie de curaj şi profesionalism.
„Datorită presei, printre altele, s-au putut afla şi adevărurile crunte ale unui regim care nu mai respecta chiar libertatea de exprimare, a unui regim care a recurs la provocări pentru a crea atmosfera necesară să utilizeze instituţiile de forţă ale statului. A fost o lecţie pe care presa din Republica Moldova a dat-o, cred eu, foarte multor jurnalişti. O lecţie de curaj, de profesionalism şi de capacitate de a pune realităţile deasupra chiar a propriei siguranţe“, a spus Traian Băsescu.
Şeful statului a spus că autorităţile din România vor susţine în continuare presa de limbă română din jurul frontierelor ţării. „Români sunt circa zece milioane răspândiţi în lume, dar românii din jurul frontierelor sunt românii din apropierea noastră, românii care au plătit de multe ori dreptul de a-şi păstra limba, cultura cu deportări, cu nedreptăţi, cu abuzuri“, a mai spus preşedintele Băsescu.
Traian Băsescu a sosit vineri, la ora 10.30, la Drobeta Turnu Severin, unde participă la primul Congres al Jurnaliştilor Români de Pretutindeni, eveniment la care sunt prezenţi ziarişti din şapte state vecine.
 Prima ediţie a congresului este organizată pe 7 şi 8 august 2009, de Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Români, cu sprijinul Departamentului pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni (DRRP) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, sub genericul „Limbaj-Mesaj-Libertate“. Evenimentul are loc la Drobeta Turnu Severin (România) şi Kladovo (Serbia).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII