20.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCentrul Craiovei, teren de sport

Centrul Craiovei, teren de sport

Zeci de copii au luat sâmbătă cu asalt centrul Craiovei, bătând mingea sub ferestrele primăriei până târziu în noapte. Ei au răspuns astfel iniţiativei primarului Antonie Solomon, aceea de a uita o vreme de calculator şi alte îndeletniciri nesănătoase şi a face sport în aer liber.

Terenurile – primele două instalate, deocamdată, de street-ball – au fost  amenajate încă din noaptea precedentă. Aşa încât, sâmbătă dimineaţă, primii curajoşi îşi fac deja apariţia înarmaţi cu o minge de cauciuc. Se împart repede în două echipe şi atacă voiniceşte coşurile de baschet. Fără să ţină seama de căldura dogoritoare şi chiar fără să cunoască toate regulile jocului, puştii aleargă, sar şi înscriu, sub privirile satisfăcute ale organizatorilor de pe margine. După aproximativ o oră, alte două echipe le iau locul. Minutele trec, orele se adună. E trecut de 18.00. Strada A.I. Cuza, abia călcată în weekend-urile trecute de craioveni ieşiţi la hoinăreală, începe să se aglomereze. Un meci demonstrativ, susţinut de fete şi băieţi, membri ai Clubului Sportiv Municipal, tocmai se încheie. Bunici plecaţi cu nepoţii la plimbare, părinţi scoşi cu forţa din casă de copiii îndrăgostiţi de vacanţă se opresc, pe rând, să ia parte la spectacol. Pe borduri şi pe treptele ce duc la intrarea în primărie, zeci de copii aşteaptă răbdători să le vină rândul. Deşi nu ştiu prea bine cum trebuie procedat pentru a se înscrie la joc şi nici dacă trebuie să plătească vreo taxă, puştii sunt decişi să nu plece acasă până nu simt sub tălpi terenurile de cauciuc aduse de primărie pentru a le înviora vacanţa.

Copii şi părinţi, încântaţi de iniţiativă

Robert, Mădălin, Alex şi Vlăduţ, de 13 ani fiecare, au ajuns, ca majoritatea, în faţa primăriei, întâmplător. Se îndreptau spre stadionul „Ion Oblemenco“, pentru meciul cu Dinamo. Cu steaguri alb-albastre, echipaţi ca nişte microbişti, dar şi sportivi adevăraţi – practică fotbal la o echipă de juniori locală – băieţii s-au pomenit dintr-odată în faţa altui meci. Ba, mai mult, având şi posibilitatea să joace. Şi cum la stadion aveau încă destulă vreme să ajungă, au hotărât că sâmbăta ar fi şi mai palpitantă dacă s-ar înscrie şi ei la o repriză de baschet. Stau aliniaţi pe bordură, aşteptând să se încheie meciul început. „Nu ne pricepem noi prea bine la baschet, dar merită să încercăm“, ia cuvântul Robert, puştiul cu atitudine de căpitan de echipă. „Şi e foarte tare ideea asta să se instaleze terenuri în centrul oraşului: facem mai mult sport, ne simţim mai liberi, ne antrenăm“, zâmbeşte băiatul, aranjând cu meticulozitate steagul alb-albastru de lângă el.
Meciul se sfârşeşte, învingători şi învinşi dau mâna şi se felicită, ca nişte sportivi profesionişti. Lac de sudoare, Flavius, un băiat subţire şi înăltuţ, iese de pe teren cu ochii strălucind de veselie, dar şi de efort. „A fost perfect! Practic baschet de performanţă la clubul «Voinţa» şi orice ocazie de a mă antrena e binevenită. Eu sunt şi ceva mai agitat de felul meu, aşa că pot să îmi consum energia într-un mod plăcut şi sănătos“, gâfâie puştiul, încins de joc.
Nu mai puţin entuziasmaţi sunt părinţii – unii ajunşi aici din pură întâmplare, alţii informaţi din presă despre deschiderea noilor terenuri de sport. Marius Cojocaru l-a adus intenţionat pe Ionuţ în faţa primăriei. Aflând de instalarea terenurilor şi fiind o familie de sportivi, tatăl nu a ratat ocazia de a vedea ce posibilităţi îi oferă primăria fiului său de a-şi păstra condiţia fizică: „Ionuţ e la atletism de la şase ani, iar de puţină vreme practică şi baschet, de aceea l-am adus. Nu ştiu dacă o să joace chiar astăzi, dar are timp până în octombrie, când am înţeles că se încheie această campanie. Cât priveşte promovarea sportului în rândul copiilor, mi se pare o idee extraordinară în aceste vremuri în care calculatorul a devenit principala lor ocupaţie şi în care părinţii, prea ocupaţi, nu-şi mai fac timp să iasă cu odraslele în aer liber, să facă mişcare. În plus, instalarea terenurilor în centru, sub supravegherea forţelor de ordine, ne dă nouă, părinţilor, certitudinea că puştii noştri sunt în siguranţă“.

Se joacă gratis, până în octombrie

Bătutul mingii în faţa primăriei nu a încetat sâmbătă până spre orele 22.00. Zeci de copii au luat, pe rând, în primire terenurile de street-ball, în ciuda căldurii toride care a amorţit din nou restul oraşului.
Duminică, de la ora 9.00, strada A.I. Cuza şi-a primit iarăşi micii sportivi, smulgându-i din faţa televizoarelor şi calculatoarelor până pe înserat. Şi la fel se va întâmpla în fiecare sfârşit de săptămână, până în luna octombrie, când campania „Punem oameni şi lucruri în mişcare“, iniţiată de primărie, se va încheia. „Obiectivul acestei campanii este de a-i convinge pe tineri să practice sportul şi să renunţe la alte activităţi nesănătoase“, a declarat sâmbătă viceprimarul Theodor Sas, venit să asiste la prima zi de campanie. „În această săptămână, copiii au avut la dispoziţie două terenuri de baschet – închiriate de primărie până în luna octombrie. Weekend-ul viitor se vor mai instala două, de data aceasta de fotbal, la care însă, spre deosebire de baschet, participarea va fi cu limită de vârstă – vor avea acces doar tinerii cu vârste până la 14 ani. Toate cele patru terenuri vor fi deschise doritorilor în fiecare sâmbătă şi duminică, între orele 9.00 – 22.30, până în octombrie. Nu se percepe nici o taxă de participare“, a mai spus viceprimarul Theodor Sas.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

33 COMENTARII