16.5 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateClase noi cu program Step by step în Craiova

Clase noi cu program Step by step în Craiova

Trei noi clase cu program Step by step îşi vor deschide uşile pentru bobocii ce vor păşi din această toamnă în clasa I în unităţile de învăţământ. În anul şcolar 2009-2010, Craiova va avea prima promoţie de elevi ce va finaliza cursurile primare prin acest program.

Şcolile craiovene au implementat programul occidental Step by step din septembrie 2006. În primul an, patru unităţi şcolare şi-au arătat interesul pentru acest program, copiii înscrişi în aceste clase beneficiind, pe lângă un învăţământ performant, de o masă caldă, dar şi de ajutor pentru rezolvarea temelor.
Diferenţa constă în metodele utilizate şi în faptul că elevii participă activ şi cu plăcere la propria formare. Step by step este o alternativă educaţională a învăţământului de stat, iar părinţii care doresc să-şi înscrie copiii în clasele unde se derulează acest program nu trebuie să achite nici o taxă în plus, ci doar o sumă modică pentru asigurarea mesei. Această alternativă urmăreşte, în primul rând, să le dezvolte copiilor creativitatea şi resursele proprii. De asemenea, îi învaţă să aibă o gândire critică, să facă alegeri, să aibă iniţiativă, să-şi identifice problemele şi să le rezolve. Pentru a obţine aceste rezultate, procesul didactic este unul specific. Programul este de opt ore, timp în care alternează predarea şi consolidarea, incluzând programe speciale de relaxare, precum şi o pauză de masă. Elevii lucrează împărţiţi în centre de activitate, respectiv scriere, lectură, matematică, ştiinţe, arte şi construcţii. Activitatea copiilor este îndrumată de doi învăţători, acest fapt fiind cerut tocmai de modalităţile de lucru care implică muncă pe centre, dar şi de necesitatea unei evaluări cât mai obiective în ceea ce priveşte evoluţia fiecărui copil.

Zece clase cu program Step by step în Craiova

Clase cu program Step by step existau la CN „Fraţii Buzeşti“, CN „Elena Cuza“, Liceul Teoretic „Henri Coandă“, dar şi la Şcolile nr. 31, nr. 30, nr. 37 şi nr. 21. Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj a decis extinderea acestor programe, prin înfiinţarea a noi trei clase. „Vom avea alte trei clase cu program Step by step la CN „Fraţii Buzeşti“, Liceul Teoretic „Henri Coandă“ şi la Şcoala nr. 31 din Craiova. A mai existat o astfel de clasă la Şcoala nr. 35, dar s-a desfiinţat. Programul promovează abordarea unor metode moderne şi echilibrate de predare, în concordanţă cu personalitatea copilului. Alternativa educaţională Step by step respectă Curriculum-ul Naţional al Ministerului Educaţiei şi Cercetării pentru învăţământul primar. De asemenea, procesul didactic este individualizat, punându-se accent pe dificultăţile fiecăriu elev “, a menţionat Laura Mărunţelu, purtătoarea de cuvânt a ISJ Dolj.

Şcoli fără elevi

Goana după un loc în clasa I s-a încheiat pe 1 mai 2009. În urma avalanşei de cereri, au rămas neocupate aproximativ 1.000 de locuri, dintre cele 2.500 disponibile pentru această toamnă la clasa I în şcolile craiovene. La CN „Carol I“, de exemplu, deşi există 75 de locuri, doar 45 de părinţi au optat pentru această unitate şcolară, la Grupul Şcolar Transporturi Auto sunt 75 de locuri, dar s-au primit cereri doar pentru 23 dintre ele, iar la „Petrache Trişcu“ sunt înregistrate numai trei solicitări, deşi şcoala are disponibile 25 de locuri. La Şcoala nr. 1 „Obedeanu“ au fost primite doar şapte cereri, la Şcoala nr. 13 – trei, iar la Şcoala nr. 18 – 12.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS