14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBăsescu: Trusturi de presă vor să decidă politici

Băsescu: Trusturi de presă vor să decidă politici

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri că există trusturi de presă care vor „să decidă politici şi să decidă asupra politicienilor“, nominalizând Realitatea-Caţavencu şi Antena 3, şi că sunt oameni politici, inclusiv din guvern, care îşi cumpără liniştea dând bani presei.

„Reţineţi ce vă spun. Sunt ziarişti care iau bani de la oameni politici. Sunt ziarişti care în campanii spun: «Am o firmă de publicitate, dăm banii de publicitate la ziar, prin firma asta…». Sunt şi ziarişti care, chipurile, sunt consultanţii unui om politic şi au şi emisiuni la televizor şi pe urmă îl aduc în emisiune – chiar la televiziunea publică, uneori – şi spun: «Domnule X, să facem o emisiune de politică externă», iar el (ziaristul – n.r.) este consultantul domnului, deci îşi duce lipsa de fairplay atât de departe încât îl aduce şi în emisiunile lui, fiind consultant. Păi, pentru asta este plătit de fapt, să-l ducă la postul de televiziune, că este public, că e al unui mogul, să-l ducă acolo, să-i facă emisiuni“, a detaliat Băsescu la postul public de radio Radio România Actualităţi (RRA).

„Sunt oameni care îşi plătesc liniştea“

Întrebat cine sunt ziariştii care iau bani de la politicieni, Traian Băsescu a răspuns că nu va da nume. „Uite, v-aş da un criteriu de selecţie. Sunt unii care au responsabilităţi, fie în guvern, fie în viaţa politică, şi nu o să-i prea vedeţi criticaţi. Este un semnal la care să vă întrebaţi, de multe ori, oare de ce nu se spune nimic de ministerul ăla? Să ştiţi că sunt oameni care îşi plătesc liniştea“, a adăugat şeful statului.
„Acesta pare a fi un soi de perioadă prin care şi politicienii, şi jurnaliştii trebuie să treacă. Este un purgatoriu la care îi obligă tranziţia asta de la presa cu adevărat liberă la presa care a fost lăsată liberă, dar nu vrea ea să fie liberă, ci îi plac banii de la oamenii politici. Sau mai este alt lucru mai periculos decât acesta şi acest lucru mai periculos este atunci când, netransparent, trusturi de presă vor să decidă politici şi să decidă asupra politicienilor“, a spus Traian Băsescu.
„O să încep cu trustul domnului Vântu, care, spre exemplu, pentru a amesteca sau a da impresia că fiica mea a fost beneficiara unor bani publici în campanie, timp de 30 de zile, de dimineaţa până seara, dădea imagini cu Monica Ridzi şi cu fiica mea, la concertul formaţiei Voltaj“, a declarat Băsescu la RRA.
Preşedintele a spus că nu se va amesteca în presă, dar nici nu va înceta să reacţioneze, susţinând că vrea să fie tratat „decent“. „Să spună transparent. Uite, dacă anumiţi ziarişti ar spune: «Eu sunt în solda lui X, misiunea mea este să îl denigrez pe preşedintele în funcţie. Sunt angajat la asta». Ar fi corect. Sau Sorin Ovidiu Vântu, care a ieşit şi a spus că e proprietarul trustului Realitatea-Caţavencu, să vină şi să spună: «Obiectivul acestui trust este decredibilizarea preşedintelui României». Punct. Deci, cred că aşa ar fi corect“, a încheiat şeful statului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII