24.6 C
Craiova
sâmbătă, 8 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCamera de Comerţ a rămas fără „Oltenia“

Camera de Comerţ a rămas fără „Oltenia“

Camera de Comerţ care activează în Craiova a funcţionat în ultimul an sub două denumiri, au fost emise acte cu parafe diferite, cu nume diferite ale aceleiaşi instituţii. Abia luni s-a votat modificarea statutului şi schimbarea denumirii instituţiei din Camera de Comerţ şi Industrie „Oltenia“ în Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Dolj.

După 19 ani de când a luat fiinţă Camera de Comerţ şi Industrie „Oltenia“ (CCIO), firmele membre a trebuit să-i schimbe denumirea pentru că instituţia figura sub alt nume în legile româneşti. În ultimul an, chiar şi în actele publice, Camera de Comerţ figura când sub o denumire, când sub alta, deşi statutul Camerei – care este legea de căpătâi a instituţiei – afirma că entitatea se numeşte CCIO, iar legea îi spunea „CCI a judeţului Dolj“. Oamenii de afaceri craioveni reuniţi luni la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie cu sediul în Dolj au votat cu greu schimbarea denumirii instituţiei, în cadrul Adunării Generale a reprezentanţilor. Mulţi dintre cei 84 de oameni de afaceri prezenţi la eveniment au fost de acord să modifice statutul Camerei, astfel că entitatea se numeşte Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) a judeţului Dolj şi nu mai poartă denumirea de Camera de Comerţ şi Industrie „Oltenia“.

Schimbare de brand

Virgil Boboc, membru în Colegiul de conducere al Camerei (care a prezidat şedinţa Adunării Generale), i-a informat pe întreprinzătorii privaţi că instituţia are denumirea stabilită de Hotărârea de Guvern nr. 799/1990, coroborată cu Legea nr. 335/2007, care reglementează activitatea camerelor de comerţ din ţară, şi nu mai este permis să se folosească denumirea CCI „Oltenia“. „În hotărârea de guvern se spune că există Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Dolj. Ştiu că este greu să renunţăm la un brand consacrat, dar aşa a venit şi de la Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR)“, a spus Boboc.

Ambele denumiri, folosite de multă vreme

Ioan Vigaru, preşedintele Camerei, a invocat faptul că se folosesc de mult două ştampile ale instituţiei cu nume diferite. Ba chiar şi antetul s-a schimbat de mult, utilizându-se denumirea fără „Oltenia“, deşi nu era modificat statutul acestei entităţi. „De 19 ani se numeşte CCIO şi nu a văzut nimeni până acum? Se foloseşte antetul fără «Oltenia», s-a creat chiar şi ştampilă fără denumirea «Oltenia» care se foloseşte. Este o eroare involuntară sau voluntară pe care ei încearcă să o repare de mult timp“, a acuzat Vigaru. El a adăugat că „actele emise sub antetul CCI a judeţului Dolj nu au nici o valabilitate“ pentru că denumirea din statut este CCIO.  

Răducănoiu recunoaşte. Se folosesc ambele denumiri

În şedinţa de luni, fostul preşedinte al CCIO, Constantin Răducănoiu, a încercat să convingă auditoriul că este vorba de denumirea stabilită de lege, şi nu de un moft al celor din Cameră. Ieri, însă, Răducănoiu a recunoscut că în ultimul an s-au folosit două ştampile cu denumiri diferite ale aceleiaşi instituţii, dar „există proiecte pe care le-am început cu denumirea «Oltenia» şi tot aşa trebuie să mergem până la capăt. Este cazul proiectului cu fonduri europene pentru Centrul Expoziţional şi acolo aşa trebuie să mergem până la finalizarea lui, cu ştampila cu denumirea «Oltenia». În caz contrar, trebuie să facem addendum la proiect şi se complică lucrurile. În restul actelor Camerei de anul trecut se foloseşte noua denumire. E adevărat că abia ieri (luni – n.r.) am modificat statutul, dar atunci s-a organizat Adunarea Generală a reprezentanţilor“, a spus Răducănoiu.

„Nu a funcţionat ilegal“

Avocatul Ioan Petre Surdu, şi el reprezentant al Camerei, a precizat că funcţionarea instituţiei sub denumirea CCIO atâta timp „nu este un lucru ilegal. Recunoaşterea juridică a instituţiei este aceasta din 1990, dar, din punct de vedere juridic, nu exista Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Dolj, ci ea acum a apărut, la modificarea statutului“. Omul de afaceri Constantin Mândruleanu a propus să se adopte a treia formulă care să păstreze şi denumirea „Oltenia“, şi sintagma „judeţul Dolj“, dar nu s-a putut. În cele din urmă, reprezentanţii mediului de afaceri au votat pentru schimbarea denumirii şi renunţarea la „Oltenia“ din titulatura CCI, dar din 84 de participanţi, 17 au votat împotrivă şi şase s-au abţinut.

Preşedintele CCIR, Mihai Vlasov: Aşa e corect!

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Vlasov, a declarat pentru GdS că prin schimbarea denumirii nu s-a creat altă entitate juridică. „La Camera de la Dolj, folosirea în denumire a termenului «Oltenia» era mai mult o sintagmă de tradiţie, şi nu una juridică. Aşa este corect să se numească în fiecare judeţ: camera de comerţ a judeţului … respectiv. Nu a funcţionat ilegal Camera de la Dolj şi nu există altă entitate juridică nou-înfiinţată prin modificarea recentă a statutului, aşa cum nu este altă entitate Ministerul Justiţiei de când se numeşte Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, de exemplu“, a spus Mihai Vlasov, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României. El a invocat aceeaşi Lege nr. 335/2007, care reglementează sistemul cameral din România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII