17.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiova înfloreşte scump

Craiova înfloreşte scump

Primăria Craiova a cumpărat pentru amenajarea spaţiilor verzi din oraş 22.000 mp de gazon-rulou, la un preţ de 2 euro/mp. Aranjamentele florale din centru, de pe marile artere şi din Parcul „Nicolae Romanescu“ au înghiţit 5,6 milioane de lei din bugetul local.

Spaţiile verzi din Craiova au anul acesta un buget de criză, 8,5 milioane de lei, dintre care 5,6 milioane de lei au fost destinate plantării şi întreţinerii de flori, arbuşti şi gazon. Panseluţele, petuniile, salviile, daliile, miozotis, flori anuale sau bienale, au fost aduse în Bănie tocmai de pe malurile Mureşului, la un preţ total de 250.000 de lei. Acestea se găsesc pe Calea Unirii, în Parcul „Nicolae Romanescu“ şi pe bulevardele mari ale oraşului, însă sunt văduvite cartierele periferice. „Anul acesta, banii au fost mai puţini, 8,5 milioane de lei, faţă de 12,8 anul trecut. Sumele sunt destinate atât pentru materialul săditor, cât şi pentru întreţinere. În acest an, am cumpărat flori anuale şi bienale de 250.000 de lei, puieţi, arbuşti cu ghimpi şi gard viu de 210.000 de lei. Pentru gazonul cumpărat de la o firmă din Braşov am plătit 220.515 lei. În total, am achiziţionat 22.000 mp, cu 2 euro/mp, din care ne-au fost furnizaţi vreo 16.000-17.000 mp, în funcţie de lucrări“, a spus Ion Petre, director la RAADPFL.
Din totalul plantelor de mozaic, florile cu care se obţin tot felul de decoraţiuni, 85%, sunt cumpărate prin licitaţie de la diverse firme, iar restul, 15%, provin din serele din Parcul „Nicolae Romanescu“.

Flori de criză: petunii şi pansele

Între florile cele mai întâlnite în rondurile şi grădinile din oraş sunt petuniile şi panseluţele, ieftine şi de efect. Un fir de petunie este achiziţionat de RAADPFL Craiova la un preţ de 1,2 lei, în timp ce pentru o panseluţă se plătesc 0,35 lei pe bucată. De la începutul anului au fost achiziţionate 120.000 de fire din categoria florilor bienale: pansele, miozotis, silene. Cele mai scumpe achiziţii ale primăriei sunt palmierii, 70 la număr, la un preţ de 400 de lei bucata. Aceştia împreună cu cei 20 de leandri sunt aşezaţi în ghivece pe Calea Unirii.
Florile cele mai vânate de „iubitorii de plante“ sunt trandafirii, care, din spusele reprezentanţilor RAADPFL, sunt smulşi din rădăcină. Aceştia dispar mai ales de pe bulevarde, în special pe timpul nopţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII