17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn nou val de disponibilizări

Un nou val de disponibilizări

Doljenii se vor confrunta, în următoarea perioadă, cu un nou val de disponibilizări. Numai luna aceasta, patru societăţi urmează să renunţe la 189 dintre angajaţi. Luna viitoare însă, numărul salariaţilor care vor rămâne fără un loc de muncă va fi de câteva ori mai mare. „Pentru luna august, trei societăţi din Dolj au anunţat disponibilizări de personal, numărul acestora ridicându-se la 654“, a declarat Aneta Bădulescu, purtătoarea de cuvânt a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj. Potrivit informaţiilor primite de la aceştia, în ultimele nouă luni, angajatorii au anunţat disponibilizarea a 2.771 de persoane (în 2008 – 162 în octombrie, 506 în noiembrie, 570 în decembrie; în 2009 – 730 în ianuarie, 124 în februarie, 148 în martie, 85 în aprilie, 446 în mai). Singura lună în care nici un angajator nu a făcut concedieri colective a fost iunie. Totuşi, rata şomajului în Dolj a ajuns luna trecută la 9,3%, în creştere faţă de mai (8,7%) şi aprilie (8,9%). Cu această valoare a ratei şomajului, judeţul se situează pe locul V la nivel naţional, după Vaslui (12,1%),  Mehedinţi (10,6%), Alba (9,9%) şi Teleorman (9,4%).

Doljul, pe primul loc pe ţară ca număr de şomeri

Pe fondul disponibilizărilor din ultima perioadă, se constată o creştere accentuată a numărului de şomeri indemnizaţi. În perioada ianuarie – iunie 2009, numărul acestora a crescut cu aproximativ 38%, ajungând la 9.562. În ceea ce priveşte numărul total al şomerilor din Dolj, la sfârşitul lunii trecute, acesta a ajuns la peste 27.000. „Doljul este pe primul loc pe ţară ca număr de şomeri“, a declarat Daniela Barbu, directoarea coordonatoare a AJOFM Dolj. Aceasta a explicat că, în următoarele luni, numărul şomerilor ar putea creşte în principal din cauza absolvenţilor care vor veni să se înregistreze în baza de date a AJOFM ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.
Potrivit legislaţiei în vigoare, absolvenţii, care în termen de 60 de zile de la data absolvirii nu se prezintă în vederea înregistrării în evidenţele AJOFM, pierd dreptul la indemnizaţia de şomaj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII