13.4 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTraian Băsescu a promulgat Codurile

Traian Băsescu a promulgat Codurile

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat vineri Legea privind Codul Penal şi Legea privind Codul Civil, pentru care guvernul şi-a asumat răspunderea pe 22 iunie şi, ulterior, nici o formaţiune politică nu a depus moţiune de cenzură. Noile coduri vor intra în vigoare probabil peste câţiva ani. Data efectivă de intrare în vigoare va fi stabilită în legi distincte pentru punerea în aplicare a Codurilor Civil şi Penal, care ar trebui adoptate în termen de 12 luni de la publicarea lor în Monitorul Oficial.

Liber la cadouri pentru funcţionari

Noul Cod Penal introduce o nouă pedeapsă complementară – interzicerea dreptului de a se apropia de locuinţă, de locul de muncă, şcoală sau de alte locuri unde victima desfăşoară activităţi sociale. Pe de altă parte, este dezincriminată „primirea de foloase necuvenite“, legalizându-se astfel aşa-numita „şpagă ulterioară“ dată medicilor şi funcţionarilor. De asemenea, judecătorul primeşte puterea de a-l scuti de pedeapsă pe orice infractor, chiar dacă îl găseşte vinovat sau îl poate ierta pe făptuitor, pe motiv că a săvârşit fapta pentru că nu cunoştea legea penală. Persoanele cu studii vor primi pedepse mai mici. În schimb, cuantumul pagubei nu va mai conta la individualizarea pedepsei.

Contract prenupţial ca-n America

Noul Cod Civil legiferează instituţia logodnei şi a contractului prenupţial. Pe de altă parte, sunt introduse procedurile rapide ale divorţului pe cale administrativă şi a celui prin procedură notarială – care sunt posibile doar dacă soţii nu au copii minori şi ambii sunt de acord cu divorţul. Noile norme mai prevăd că pot fi ipotecate şi bunurile mobile, fiind totodată introduse noi tipuri de contracte speciale, precum cele de comision, de consignaţie, de expediţie, de transport, de agenţie, de intermediere, de antrepriză, de depozit şi cel hotelier. Sunt reglementate distinct contractele specifice mediului bancar – contul bancar curent, depozitul, facilitatea de credit şi închirierea casetei de valori. Codul introduce garanţii suplimentare pentru clienţii băncilor, cum ar fi obligaţia de a informa clientul periodic cu privire la evoluţia contului său.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII