14.2 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateIncubatorul transfrontalier, scos la licitaţie

Incubatorul transfrontalier, scos la licitaţie

Fiindcă nu are personal specializat şi fonduri pentru întreţinere şi securizare, Primăria Craiova încearcă să concesioneze administrarea incubatorului transfrontalier de afaceri.

Incubatorul transfrontalier tehnologic şi de afaceri Craiova, care vizează dezvoltarea mediului economic în sfera IMM-urilor pe axa Dolj-Vidin, ar putea fi administrat de un privat. Considerând că nu poate gestiona incubatorul cu propriile forţe, Primăria Craiova a scos la licitaţie concesionarea serviciului, contra unei redevenţe minime de 25.000 de euro pe an. Concesionarul va beneficia totuşi de un suport de 2,75 milioane de lei pentru a pune pe roate noua structură. „În cazul în care Incubatorul de Afaceri ar fi administrat de Consiliul Local Craiova vor apărea dificultăţi legate de faptul că autoritatea locală nu dispune de personal specializat în derularea de activităţi de administrare şi dezvoltare a incubatoarelor de afaceri. Înfiinţarea unui departament specializat în administrarea unei astfel de structuri va conduce la centralizarea excesivă a structurilor organizaţionale locale, caz în care deciziile asupra alocării resurselor şi furnizării de servicii vor fi îngreunate şi îndepărtate de scopul proiectului, precum şi la costuri mari legate de instruirea personalului, promovare, întreţinere şi securitate, ce vor greva asupra bugetului local“, se arată în caietul de sarcini al licitaţiei. Potrivit aceluiaşi document, chiria lunară maximă care li se va putea percepe firmelor va fi de şase euro pe metru pătrat. În total, în incubatorul din strada Calea Bucureşti nr. 154A sunt puşi la dispoziţia celor care doresc să închirieze spaţii pentru birouri 532 de metri pătraţi. Contractul pe care municipalitatea îl va încheia cu câştigătorul licitaţiei va avea valabilitate 15 ani, cu posibilitate de prelungire. Termenul de depunere a ofertelor este 2 septembrie 2009.

Proiect UE – Craiova

Incubatorul transfrontalier este o structură creată prin programul PHARE CBC 2005 de cooperare transfrontalieră România – Bulgaria, cu scopul „de a promova dezvoltarea economică sustenabilă, de a reduce caracterul periferic al zonei prin stimularea cooperării şi a acţiunilor comune şi prin crearea unei noi infrastructuri de afaceri transfrontaliere din care atât IMM-urile «start-up» române, cât şi cele bulgare să beneficieze direct, prin localizarea afacerilor lor în infrastructura nou-creată, şi indirect, beneficiind de serviciile şi reţeaua oferite de entitatea nou creată“. Proiectul a fost implementat de Consiliul Local Craiova împreună cu Asociaţia Română pentru Industria Electronică şi Software (ARIES) Craiova şi cu Agenţia pentru Devoltare Regională şi Centrul de Afaceri (ADRCA) Vidin, Bulgaria. Proiectul a costat 739.589 de euro, dintre care 580.799 de euro reprezintă fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, restul fiind suportat din bugetul Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS