12.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAjutoare avizate pentru Ford şi Oltchim

Ajutoare avizate pentru Ford şi Oltchim

Consiliul Concurenţei a avizat, în vederea notificării ulterioare către Comisia Europeană (CE), măsurile de sprijin financiar individual care ar urma să fie acordate către Oltchim şi Ford România. Aceste măsuri de sprijin vor fi puse în aplicare ulterior emiterii unei decizii de autorizare de către CE, se arată în comunicatul Consiliului Concurenţei (CC).
În cazul Oltchim, măsurile de sprijin – în cuantum de aproximativ 1.970 de milioane de lei – constau în conversia în acţiuni a întregii creanţe deţinute de AVAS faţă de Oltchim şi garanţiile pe care le va acorda Ministerul Finanţelor Publice reprezentând 80% din valoarea unor credite bancare necesare realizării programului de investiţii al societăţii.
„Aceste măsuri au ca obiectiv restabilirea echilibrului economico-financiar al societăţii, alinierea la normele comunitare de protecţie a mediului, creşterea competitivităţii şi eficienţei societăţii, în vederea asigurării viabilităţii acesteia pe termen lung. Autorităţile române consideră că măsurile de sprijin avizate nu reprezintă ajutor de stat, dar se trimite o notificare Comisiei Europene pentru obţinerea certitudinii juridice“, a comunicat Consiliul Concurenţei.
În ceea ce priveşte Ford România, Ministerul Finanţelor Publice intenţionează acordarea unei garanţii de 80% din valoarea unui credit care va fi contractat cu BEI în vederea realizării programului de investiţii. Potrivit Consiliului Concurenţei, măsura de sprijin în cuantum de 320 de milioane de euro respectă prevederile Cadrului Comunitar Temporar pentru măsurile de ajutor de stat de sprijinire a accesului la finanţare în contextul actualei crize financiare şi economice. Proiectul de la Craiova este parte a unui proiect mai amplu la nivelul grupului Ford, implicând pe lângă investiţii, şi activităţi de cercetare-dezvoltare şi de proiectare în vederea dezvoltării unei game noi de autovehicule şi motoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII