10.3 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSindicaliştii de la Ford cer strămutarea procesului

Sindicaliştii de la Ford cer strămutarea procesului

Angajaţii Ford solicită în instanţă o parte din profitul fostei companii Daewoo pe anul 2007. După ce au pierdut la Tribunal şi au făcut recurs la Curtea de Apel Craiova, acum sindicaliştii cer strămutarea procesului, invocând faptul că în Bănie „nu am beneficiat de o judecată dreaptă“.

Procesul intentat de sindicaliştii de la Ford companiei, pentru plata unei cote din profitul pe anul 2007, înregistrat de Daewoo Automobile România, va dura mai mult decât se aşteptau angajaţii fabricii de autoturisme din Craiova. Sindicaliştii au cerut la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie strămutarea procesului ajuns la Curtea de Apel Craiova. „Considerăm că nu am beneficiat de o judecată dreaptă la Craiova. Cred că procesul va dura încă un an. Aceasta este convingerea noastră. Am cerut strămutarea procesului, dar termenul dat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru judecarea cererii noastre este 9 octombrie. Apoi să vedem ce va mai fi“, a spus Ovidiu Cioroianu, preşedintele unuia dintre sindicatele de la Ford. Anul trecut, nici nu se instalase bine Ford la Craiova că angajaţii au şi intentat proces companiei. Ei solicitau o cotă-parte din profit, la fel ca şi colegii lor de la Automobile Craiova (ACSA), de până la un salariu net pentru fiecare dintre cei 3.900 de angajaţi. Numai că la ACSA era prevăzută cota din profit pentru angajaţi în Contractul Colectiv de Muncă, pe când cei de la Ford susţin că prevederea este în Contractul Colectiv pe ramură (pe sectorul producţiei de autoturisme şi componente auto), motiv pentru care se aplică şi în cazul Ford. Salariaţii fabricii ar fi trebuit să primească în jur de 1.000-1.200 de lei din profitul fostei companii Daewoo. Sindicaliştii au pierdut procesul în prima fază, la Tribunalul Dolj, dar au făcut recurs la Curtea de Apel Craiova, de unde vor să-l strămute în altă parte.

Ford a majorat salariile cu 8%

În plină criză financiară, angajaţii de la Ford vor încasa săptămâna viitoare salariile majorate cu 8%. „Aşa avem negociat în Contractul Colectiv de Muncă (CCM). Anul trecut ne-au mărit salariile cu 5%, anul acesta creşterea salarială este de 8%, iar în 2010, va fi de 12%. Anul acesta, creşterea salarială a fost, în medie, de 110 lei pentru fiecare angajat“, a spus Ovidiu Cioroianu. În plus, cei 3.900 de slariaţi ai Ford România vor încasa şi primă de vacanţă, în proporţie de 60% din salariul mediu net pe fabrică. Şi aceasta se ridică la peste 800 de lei, confirmă liderul sindical citat. El spune că şi prima de vacanţă este cerută tot prin CCM, alături de alte două prime: de Paşte şi de Crăciun.

Ford se abţine

Reprezentanţii companiei Ford preferă să aştepte finalizarea procesului. „Având în vedere că acest proces este în desfăşurare, nu suntem în măsură să facem comentarii în acest sens“, a precizat Nadia Crişan, reprezentant Ford România. Surse din companie spun că sindicaliştii i-au informat pe oficialii Ford că au solicitat strămutarea procesului de la Craiova, dar nu le-au spus şi motivele pentru care au cerut acest lucru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS