14.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBalastiere ilegale, în jurisdicţia DA Jiu

Balastiere ilegale, în jurisdicţia DA Jiu

Zeci de balastiere din jurisdicţia DA Jiu au funcţionat în 2007-2008 fără autorizaţii de mediu. Multe dintre ele au declarat cantităţi nereale, pentru a plăti redevenţe mai mici.

Controlorii financiari ai Curţii de Conturi Dolj au descoperit zeci de societăţi comerciale care în perioada 2007-2008 au exploatat ilegal balastiere în aria hidrografică Dunăre – Jiu, în urma verificărilor efectuate la Direcţia Apelor (DA) Jiu Craiova. Potrivit acestora, în 2007, din cele 80 de balastiere funcţionale, 39 nu aveau autorizaţii de mediu şi au exploatat ilegal 291.000 mc de balast. În anul următor, din cele 106 balastiere 28 nu obţinuseră autorizaţii de mediu. Acestea exploataseră 231.000 mc de balast. Totodată, multe firme nu declarau către DA Jiu cantităţile reale exploatate pentru a plăti redevenţe mai mici. În 2007-2008, încasările DA Jiu din această activitate s-au cifrat la 6,5 milioane de lei. Cercetările au concluzionat că sumele încasate trebuia să fie mai mari cu 315.000 de lei, aferente unei cantităţi de 89.000 mc nedeclarate. Directorul DA Jiu, Marin Tălău, spune că a putut confrunta cantităţile declarate cu cele înregistrate la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) doar la intervenţia Curţii de Conturi, iar unele sume se vor recupera în instanţă. „Foarte greu cei de la ANRM au vrut să ne dea aceste date pentru a le compara. Unele societăţi au recunoscut cantităţile nedeclarate şi le-au plătit, altele nu au recunoscut, iar aici le vom recupera în instanţă“, a spus Tălău.
În ceea ce priveşte autorizaţiile de mediu, reprezentanţii DA Jiu spun că acestea se obţin ulterior, astfel încât ei nu mai ştiu dacă societăţile le mai obţin sau nu. Pe de altă parte, judeţele arondate DA Jiu sunt Dolj, Gorj, Mehedinţi şi Hunedoara, dar nu ştiu să se fi făcut o acţiune coordonată pe balastiere.
„De când sunt eu în fruntea instituţiei am controlat două balastiere care aveau autorizaţii, o societate fusese amendată pentru lipsa autorizaţiei, iar acum era în proceduri pentru obţinerea ei. Am cerut situaţii atât de la DA Jiu, cât şi de la Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului (ARPM) Craiova, iar în curând vom demara o acţiune de control pe această temă. Cei care nu au autorizaţii de mediu riscă sancţiuni cuprinse între 50.000 şi 100.000 de lei“, a declarat Ileana Şerban, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU