16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAtenţie, cad gunoaie!

Atenţie, cad gunoaie!

La Spitalul de Urgenţă Craiova, bunul-simţ şi civilizaţia sunt pe cale de dispariţie. Pacienţii, dar şi unii angajaţi sunt obişnuiţi să arunce tot ce le prisoseşte pe geam. Aşa se face că, în fiecare dimineaţă, în curtea spitalului, se adună cantităţi impresionante de gunoaie. Misiunea sisifică de a face curăţenie revine celor două muncitoare de la departamentul „spaţii verzi“. Înarmate cu câte o mătură, angajatele atacă zilnic la ora 6.00 mormanele de gunoi, dar nu înainte de a-şi pune echipamentul de protecţie. Este vorba de clasicul halat şi de o cască de plastic similară cu cele din construcţii, care să le apere în cazul în care de sus se aruncă lături sau obiecte contondente.

„Abia am măturat terasa şi se umple la loc cu gunoaie“

I se spune tanti Corbu şi lucrează de 14 ani ca muncitoare la spital. Nu a trebuit să facă o facultate ca să afle că omul curat sfinţeşte locul. Ştie din experienţă că persoanele care aruncă fără remuşcări gunoaiele pe jos trăiesc şi acasă în mizerie. „E lumea necivilizată. Îi văd eu cum se poartă la spital. Abia ce am măturat terasa, şi se umple la loc cu gunoaie. După câteva minute o iau de la capăt, dar degeaba. Nici nu se cunoaşte unde am măturat“, a spus femeia.
Coji de banane sau de portocale, cotoare de mere, PET-uri, seringi, mănuşi de unică folosinţă, gumă de mestecat, pansamente însângerate, ace de perfuzie, pungi, fragmente de hârtie igienică folosită, chiştoace şi coji de seminţe, toate sunt adunate cu mătura pe un făraş şi duse la gunoi. Fac excepţie resturile alimentare comestibile, de care au grijă mai înainte haitele de câini maidanezi şi ciorile, rezidenţii permanenţi din curtea spitalului.

Casca de protecţie, obligatorie la serviciu

Noroc cu căştile de protecţie, spun muncitoarele de la spital. Fără ele s-ar fi transformat demult în paciente. „Colega mea a fost lovită în umăr cu un borcan de 800 de grame. Altă dată au aruncat cu ciorbă pe geam exact când făceam curăţenie, iar într-o zi ne-au făcut fleaşcă aruncând apă“, a spus tanti Corbu.
Însă, într-o dimineaţă, muncitoarele au fost chemate să ridice un tampon intim, căzut chiar pe treptele de la intrarea în sediul Direcţiei de Sănătate Publică. „Fusese aruncat pe geam de o domnişoară care, în mod sigur, aşa face şi acasă. Bine că nu s-a întâmplat să cadă în capul cuiva“, a mai povestit femeia.
Conducerea Spitalului de Urgenţă Craiova susţine că munca pe care trebuie să o presteze în fiecare dimineaţă muncitoarele este foarte grea, având în vedere pericolul la care se expun, motiv pentru care căştile de protecţie fac parte obligatoriu din echipamentul lor. „Nu este uşor să lucrezi pe căldurile acestea cu cască în cap, dar, până la urmă, nu au de ales. Este vorba de viaţa lor“, a declarat dr. Cristina Calangiu, managerul Spitalului de Urgenţă. Cât despre cei care aruncă gunoaiele pe geam, Calangiu spune că nu se pot lua măsuri împotriva lor decât dacă sunt prinşi asupra faptului.
În concluzie, problema ţine de gradul de civilizaţie. Şi, cum este foarte probabil să mai treacă decenii până când se va ajunge la un anumit standard, ar mai exista varianta suplimentării personalului de curăţenie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII