11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeşti morţi în lacul de acumulare de la Târgu Jiu

Peşti morţi în lacul de acumulare de la Târgu Jiu

Sute de peşti din lacul de acumulare de la Târgu Jiu au fost găsiţi morţi ieri-dimineaţă din cauza evacuării apei de către reprezentanţii Hidroelectrica SA.

Sute de peşti morţi au fost găsiţi ieri-dimineaţă în noroiul rămas în lacul de acumulare al Hidroelectrica, situat la periferia municipiului Târgu Jiu, după ce acesta a fost golit. La aflarea veştii, conducerea Asociaţiei Judeţene de Vânătoare şi Pescuit Sportiv (AJVPS) Gorj a venit la faţa locului şi i-a acuzat pe cei de la Hidroelectrica de încălcarea legii. „Cred că sunt tone de peşti morţi. Au murit din cauza neglijenţei cuiva de la Hidroelectrica. Reprezentanţii conducerii instituţiei trebuia să ne anunţe că urmează să evacueze apa şi interveneam. Evacuarea apei se face pe etape, nu dintr-odată. Fauna a fost distrusă“, a precizat Nicolae Tonca, directorul AJVPS Gorj.
Adrian Miulescu, directorul Hidroelectrica Gorj, a declarat că pentru acţiunea de evacuare a apei din lacul de acumulare au fost obţinute toate avizele necesare: „Avem autorizaţie de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Gorj, totul a fost conform regulilor. Nu văd peşti morţi, arătaţi-mi-i dumneavoastră!“. Garda de Mediu Gorj va analiza situaţia, Hidroelectrica fiind pasibilă de amendă. „Sunt foarte mulţi peşti morţi şi vom analiza situaţia. Din câte am înţeles de la conducerea Hidroelectrica, golirea lacului a fost făcută pentru a se putea efectua reparaţii la nişte valve. Au aviz de la SGA Gorj şi vom verifica să vedem dacă s-a făcut totul conform acelui aviz şi legislaţiei în vigoare. Cineva nu a respectat ceva. Dacă vom constata acest lucru, Hidroelectrica este pasibilă de amendă“, a declarat Gheorghe Sanda, directorul GM Gorj.

La pescuit, prin noroi

Câţiva cetăţeni din zonă au venit cu mai mulţi saci de rafie, pe care i-au umplut cu peştele care mai era viu. „Am umplut o jumătate de sac cu peşte. L-am prins în noroiul din lac. Aici, în acest lac, mai pescuiam şi noi. Îmi pare rău că au murit peştii“, a spus unul dintre ei. „Sunt şi mai mari, şi mai mici, dar sunt buni! Dacă aşa s-a întâmplat să moară… Mai bine îi ducem acum acasă. M-am umplut de noroi, dar cred că am în sac vreo cinci-şase kilograme de peşte“, a mai spus un bărbat.
Mirosul bălţii şi al peştelui mort a îmbâcsit aerul şi a adunat în zonă zeci de curioşi. Lacul de acumulare este unul dintre cele mai poluate din judeţ, aici strângându-se mereu cantităţi considerabile de PET-uri, care vin din amonte, potrivit autorităţilor locale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS