16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSUA: Român condamnat pentru export ilegal de componente militare către Iran

SUA: Român condamnat pentru export ilegal de componente militare către Iran

Un cetăţean american de origine română a fost condamnat la 35 de luni de închisoare, fiind găsit vinovat de implicare în operaţiuni ilegale de export de componente militare către Iran, informează Reuters citând surse din Departamentul american al Justiţiei. Traian Budjuveanu a pledat vinovat în luna aprilie la acuzaţia de conspiraţie pentru exportul de bunuri, încălcând astfel embargoul impus de SUA Teheranului. Budjuveanu, proprietar al unei companii aviatice cu sediul în Florida, a recunoscut că a vândut componente de avioane militare unui american de origine iraniană, Hassan Keshari.

În urma anchetei efectuate s-a stabilit că Traian Budjuveanu primea prin e-mail comenzi de la Keshari, care solictia diverse componente de avioane militare pentru cumpărătorii din Iran. Produsele erau livrate prin intermediul unei companii din Dubai şi de obicei erau însoţite de documente însoţitoare false. Potrivit procurorilor americani, Budjuveanu a exportat ilegal piese pentru avioane de vânătoare F-14, pentru elicoptere AH-1 şi pentru elicoptere de transport CH-53. "Toate aceste tipuri avioane fac parte din flota militară a Iranului, avioanele de vânătoare F-14 fiind folosite exclusiv de armata iraniană", au precizat procurorii.

Traian Budjuveanu a fost condamnat recent la 35 de luni în închisoare, după ce complicele său, Hassan Keshari, fusese condamnat în luna mai la 17 luni de detenţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS