14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLista contribuabililor inactivi-pe site-ul ANAF

Lista contribuabililor inactivi-pe site-ul ANAF

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a postat, de ieri, pe site-ul www.anaf.ro, Lista contribuabililor declaraţi inactivi. Această listă conţine un număr de 92.227 de agenţi economici. Iniţial, lista a cuprins un număr de 125.448 de contribuabili, însă, nu sunt declaraţi inactivi contribuabilii care se află în stare de insolvenţă sau dizolvare, astfel că aceştia au fost eliminaţi din listă.
Din cei 92.227 contribuabili declaraţi inactivi, 86.765 au fost declaraţi inactivi pentru neîndeplinirea de către aceştia a niciunei obligaţii declarative prevăzute de lege, pe parcursul unui semestru calendaristic, iar un număr de 5.462, au fost declaraţi inactivi urmare inspecţiei fiscale, datorită sustragerii acestora de la efectuarea inspecţiei fiscale sau neidentificarea la sediul social sau domiciliul fiscal declarat.  
De asemenea, potrivit prevederilor art. 153 alin. (8) din Codul fiscal, contribuabililor înscrişi în lista contribuabililor declaraţi inactivi li se anulează, din oficiu, înregistrarea în scopuri de TVA. În conformitate cu prevederile art. 11 din Codul fiscal, înscrierea unui contribuabil în lista contribuabililor declaraţi inactivi prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală permite autorităţilor fiscale să nu ia în considerare o tranzacţie efectuată, fie cu un contribuabil declarat inactiv, fie de către un contribuabil declarat inactiv. Potrivit pct.66 alin. (8) din HG nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, anularea codului de TVA se realizeaza cu data de 1 a lunii urmatoare celei in care contribuabilul a fost declarat inactiv.
Pentru a fi declaraţi inactivi, contribuabilii trebuie să îndeplinească una dintre următoarele condiţii:
a) nu îşi îndeplinesc, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligaţie declarativă prevăzută de lege;
b) se sustrag de la efectuarea inspecţiei fiscale, prin declararea unor date de identificare a sediului social care nu permit organului fiscal identificarea acestuia;
c) organele fiscale au constatat că nu funcţionează la sediul social sau la domiciliul fiscal declarat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS