24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNe încurcă o lege. Nu-i nimic, o modificăm!

Ne încurcă o lege. Nu-i nimic, o modificăm!

Coaliţia „Opriţi Codurile!“ atrage atenţia, cu îngrijorare, asupra modului în care Guvernul României înţelege să respecte legile statului de drept.
Pe 9 iunie 2009, s-a publicat în Monitorul Oficial Ordonanţa de Urgenţă nr. 61/2009 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative.
Ordonanţa nr. 61/2009 prevede, printre altele, eliminarea necesităţii obţinerii studiilor de impact – în cazul proiectelor de legi de importanţă şi complexitate deosebită, al proiectelor de legi asupra cărora guvernul şi-a angajat răspunderea, precum şi al proiectelor de legi de aprobare a ordonanţelor emise de guvern în temeiul unei legi de abilitare şi supuse aprobării parlamentului. Guvernul motivează iminenţa acestor modificări prin existenţa unei „situaţii extraordinare“. În contextul evenimentelor din ultimele luni, în care Coaliţia „Opriţi Codurile!“ a contestat legalitatea celor patru proiecte de Coduri – civil, penal, de procedură civilă şi de procedură penală – tocmai pentru absenţa acestor studii de impact, precum şi a unor dezbateri conform Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, dar şi a avizelor CSM şi CES, Coaliţia „Opriţi Codurile!“ consideră inacceptabilă această decizie a guvernului. „Este genul de măsură care subminează ideea de lege în România. Legile sunt acolo nu pentru a fi respectate, ci pentru ca să le poată cineva modifica după interesele de moment“, consideră Ioana Avădani, directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, organizaţie membră a Coaliţiei „Opriţi Codurile!“.
„Studiile de impact nu trebuie să fie ceva facultativ, ele sunt vitale pentru a avea Coduri care să poată să fie aplicabile în societatea românească. Nu trebuie să avem doar nişte proiecte de cod care să sune bine. Trebuie să vedem dacă pot să fie puse în practică. Şi acesta este rolul studiilor de impact“, a declarat Georgiana Iorgulescu, directoarea Centrului pentru Resurse Juridice.
Coaliţia „Opriţi Codurile!“ consideră că procesul legislativ viciat nu poate să fie îndreptat prin modificarea legii, ci doar prin respectarea legilor în vigoare.
Coaliţia „Opriţi Codurile!“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII