16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitate44 de localităţi, afectate de furtună

44 de localităţi, afectate de furtună

Furtuna care a avut loc marţi a fost la intensitatea anticipată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) şi este normală pentru luna iunie, neavând legătură cu schimbările climatice de la nivel mondial, a declarat ieri directorul general al ANM, Ion Sandu. Furtuna a afectat marţi, între orele 15.00 – 21.00, regiuni din Banat, Oltenia, Muntenia şi Moldova, zone care au fost atenţionate încă de luni de ANM, a precizat Ion Sandu.
„Am transmis încă de luni o atenţionare meteorologică (cod galben – n.r.) pentru zonele
respective“, a mai spus el.
Furtuna a fost cauzată de un front atmosferic rece, care a intrat în contact cu masa de aer cald din regiunile afectate. În Bucureşti, precipitaţiile au ajuns la 20 l/mp, dar în zonele de deal, cantitatea acestora a fost şi de 70 l/mp.
„Va fi o perioadă lungă în care nu avem informaţii că se va mai repeta un fenomen de acest gen, însă în lunile iunie şi iulie, asemenea furtuni se pot produce pe perioade scurte“, a mai precizat Ion Sandu.
În Bucureşti, vântul a atins o viteză de 70 km/h, iar în ţară au fost, izolat, şi căderi de grindină de mici dimensiuni, pe lângă precipitaţii abundente, a menţionat şeful ANM.
Furtuna de marţi seară a afectat 44 de localităţi din 14 judeţe şi municipiul Bucureşti, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, ministrul administraţiei şi internelor, Dan Nica.
Acesta a precizat că la ultima centralizare, făcută ieri-dimineaţă, la ora 8.30, au fost raportate din teritoriu 140 de gospodării şi 62 de locuinţe inundate, 533 de imobile cu acoperişul afectat, 600 de terenuri agricole inundate, două poduri şi 37 de podeţe avariate şi, de asemenea, cinci drumuri naţionale şi trei comunale afectate de ape.
Dan Nica a mai precizat că şase şcoli şi o unitate sanitară au fost avariate de furtună.
În Bucureşti, 245 de copaci au fost doborâţi de vântul puternic, iar 160 dintre aceştia au blocat temporar arterele de circulaţie rutieră. 20 de copaci au căzut pe cablurile aeriene de utilităţi publice, şapte pe conducte, fie de gaz, fie de apă, 17 pe case şi imobile şi 41 pe autovehicule.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS