13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii vor centrul închis

Craiovenii vor centrul închis

Patru din cinci locuitori ai Băniei sunt de acord ca zona centrală a municipiului, respectiv strada A.I.Cuza, să fie închisă în weekend. Mai mult de jumătate din craioveni consideră că parcul Lunca Jiului va fi un câştig pentru oraş. Aproximativ 44% din locuitorii municipiului sunt hotărâţi să meargă la vot la europarlamentarele din 7 iunie.
 
Catedra de Sociologie a Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, în colaborare cu Institutul Social Oltenia, a realizat în perioada 19-26 mai 2009 un studiu privind evaluarea activităţii administraţiei locale, cunoaşterea efectelor crizei economice şi a intenţiilor de vot ale locuitorilor Craiovei privind alegerile europarlamentare şi prezidenţiale.
Studiul, realizat pe un eşantion de 700 de subiecţi ce reproduce structura populaţiei din 16 zone ale Craiovei, a fost coordonat de prof. univ. dr. Dumitru Otovescu, sub egida Universităţii din Craiova, şi are o marjă de eroare de +/- 3,5 procente.

Parcul din Luncă, bun pentru 58% dintre craioveni

Conform concluziilor sondajului, 59,1% dintre locuitorii Craiovei sunt de părere că primăria este o instituţie larg deschisă publicului, 17,7% din intervievaţi au contrazis această afirmaţie, iar 23,2% au răspuns că nu ştiu ori nu îşi pot da seama. Închiderea centrului oraşului pe perioada weekendului, o chestiune care a generat discuţii vii pe forumul GdS, este privită drept o măsură bună de către 81,6% din craioveni. Lupta e strânsă când vine vorba de închiderea permanentă a străzii A.I. Cuza, 44,9% declarându-se împotriva acestui lucru, măsura fiind susţinută de 46,6% dintre persoanele intervievate. Sondajul a ridicat şi problema parcului de agrement pe care primăria îl construieşte în Faţa Luncii. 57,8% dintre craioveni consideră că parcul va aduce în foarte mare măsură un beneficiu oraşului, în timp ce 15,7% cred că vor avea de câştigat de pe urma acestui lucru doar în mică măsură. Întrebaţi despre cât de bine şi-a făcut Antonie Solomon datoria ca primar al Craiovei, 46,8% dintre cei intervievaţi s-au declarat mulţumiţi în mare măsură şi 15,3% în mică măsură. Doar un sfert din craioveni sunt foarte satisfăcuţi de activitatea actualului primar.
Dacă s-ar desfăşura alegeri pentru funcţia de edil-şef duminica viitoare, 38,9% dintre subiecţi au afirmat că s-ar duce la vot, 34,2% au spus că nu ar vota, iar 26,9% nu s-au hotărât. Dintre cei decişi să îşi exprime opţiunea, 96,5% ar vota pentru actualul primar.

39% dintre craioveni nu vor să meargă la vot

În privinţa alegerilor europarlamentare din 7 iunie, 42,5% dintre locuitorii Craiovei sunt hotărâţi să meargă la vot, conform sondajului, iar 39% au declarat că nu vor vota. Dintre cei hotărâţi să îşi exprime dreptul de vot, 18,4% au optat pentru PD-L, 15,5% pentru PSD+PC şi 9,3% pentru PNL. Un scor interesant în sondaj l-a obţinut Elena Băsescu, respectiv 5%.
Activitatea guvernului Emil Boc nemulţumeşte 39,1% dintre craioveni. 21,8% din cei intervievaţi s-au declarat nici mulţumiţi, nici nemulţumiţi de cabinetul Boc, dar 18,7% sunt foarte nemulţumiţi.
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale, Traian Băsescu ar obţine 18,6% din sufragiile exprimate în Craiova, Crin Antonescu – 14,9%, Mircea Geoană – 12,2%, iar pe locul patru în sondaj se situează Gigi Becali, cu 6,4 procente, urmat de Corneliu Vadim Tudor, cu 5,6%. Radu Duda, candidat independent la preşedinţia României, este preferatul a 4,6% dintre craioveni. Interesant la această secţiune a sondajului este procentul mare de nehotărâţi, respectiv 20%.

Mai mult de jumătate dintre craioveni prevăd un viitor „negru“

Sintagma „suntem în criză de 20 de ani“ pare să fie valabilă pentru cea mai mare parte a craiovenilor, 36,5% dintre cei intervievaţi declarând că nu sunt influenţaţi în nici un fel de criza economică actuală, iar 10,2% simt efectele acesteia doar în mică măsură. Influenţa negativă a crizei este abia sesizabilă pentru alte 11 procente dintre craioveni, doar 18,5% declarându-se afectaţi în foarte mare măsură. Motivul principal îl constituie scăderea veniturilor. Pe de altă parte, 54,8% dintre craioveni prevăd un viitor sumbru în ceea ce priveşte nivelul de trai în a doua jumătate a anului 2009 şi în 2010. 35,1% consideră că vom trăi la fel şi numai 10,1% sunt optimişti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

95 COMENTARII