17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProstituatele schimbă centura cu mătura

Prostituatele schimbă centura cu mătura

Un nou proiect de lege tulbură liniştea fetelor ieşite la produs prin zonele periferice vizi-tate de tirişti. Dacă nu îşi vor plăti amenzile, vor lăsa binişor centura şi parcările pentru a munci în folosul comunităţii.

„Senatul a aprobat miercuri, cu 58 de voturi pentru şi unul împotrivă, proiectul de lege iniţiat de parlamentarul UDMR Gyorgy Frunda, care prevede transformarea contravenţiilor neplătite „din rea-voinţă“ în muncă în folosul comunităţii. Primii vizaţi de această măsură ar fi cerşetorii şi prostituatele, a spus iniţiatorul proiectului.
Textul iniţiativei prevede că, în cazul neachitării amenzii, „instanţa procedează la înlocuirea acesteia cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii pe o durată maximă de 50 de ore, iar pentru minorii începând cu vârsta de 16 ani, de 25 de ore“. În prezent, legislaţia prevede că instanţa de judecată poate transforma amenda contravenţională în muncă în folosul comunităţii locale doar dacă persoana care a comis contravenţia este de acord cu executarea acestei munci. Proiectul de lege va fi analizat şi de Camera Deputaţilor.

Prostituţie de criză

La pod – se ştie zona, dincolo de Electro -, fetele nu ajunseră la ora 11.00 ale unei minunate zile de joi. Probabil e prea cald pentru prestarea serviciului. Ori poate chiar se află în exerciţiul funcţiunii, dar pe undeva printr-o cabină de tir, pe unde ochiul trecătorului nu poate ajunge… Mai mult, aflăm că Măria Ştirba, cunoştinţa noastră mai veche şi oarecum stăpână peste prostituţia de pe pod, s-a dat la fund de vreo doi ani. A plecat un pic la răcoare, vorbeşte lumea, după ce au prins-o poliţaii făcând pe codoaşa pentru nişte tinerele aflate la început de carieră. Aşadar, zona a rămas oarecum descoperită. Plecăm deci pe centură, poate pică totuşi ceva.
Şi le vedem. Proaspete, scăldate în razele soarelui ucigător de mai, sprijină rădăcina unui stâlp de indicator în aşteptarea prăzii. Sunt două. Una brunetă, cealaltă şatenă. Prima cu forme voluptuoase, a doua – suplă, mai mult uscată. Îmbrăcate de birou – pantaloni trei sferturi, tricouri fără mâneci şi papuci crăpaţi cu toc ortopedic pentru teren accidentat -, lucrează intens de pe la ora 10.00. E drept că nu mai au acelaşi spor de acum un an, dar se adaptează şi ele cum pot vremurilor.
„E criză şi la noi, ca peste tot“, rânjeşte gălbui cea mai rotunjoară, descoperind câteva lipsuri în podoaba dentară pătată de greutăţi. „Altădată, pân’ la ora asta, oboseam! Acum avusărăm doar un client. Da’ e lungă ziua“, se consolează „fata“ de 38 de ani. De alături, colega – cu câteva veri mai tinerică – îi confirmă spusele într-un surâs la fel de rar. Nu spune nici una cum o cheamă, dar pare că nu au nevoie de vreun ecuson de identificare.

„Suntem fete mari, ne descurcăm cu legea!“

Soarele arde, tirurile trec, claxoanele nu anunţă însă nici o afacere. Şi, dacă tot nu pică nimic, li se dezleagă fetelor limbile pentru destăinuiri.
Cea mare zice că are două fete, una în clasa a IV-a, cealaltă într-a VI-a. S-a apucat de meserie acum vreo zece ani, când a murit bărbatu-său. Că n-a găsit altceva…
„Ee, păi dacă nu murea el, nu mă făceam io bagaboandă. Eram o doamnă, să fie clar“, ne asigură ştirb şi transpirat prostituata, în vreme ce-şi curăţă cu unghia mică pedichiura îndoliată. Cercei negri de plastic îi tremură cochet la ureche, în vreme ce conturul maro de pe buze face pauze printre broboanele de sudoare. Pe braţ, sub marginea treningului roşu, o inimă albastră din cerneală încadrează trei nume: Liliana, Geta şi Aurică – omagiu adus fetelor şi decedatului. Recunoaşte fără ruşine că nu ţine numărul amenzilor pe care le-a încasat în zece ani de practică asiduă. Şi că nici n-a plătit neam vreuna dintre ele.
„Păi noi ne punem viaţa în joc! E pericole în stradă, cum ar fi să mai plătim şi pentru asta?!“, se minunează femeia de aşa o pedeapsă necruţătoare.
De alături, surata îşi netezeşte atent părul la umbra indicatorului. Nu are atâta vechime, dar mărturiseşte spăşită că tot pentru creşterea copiilor se sacrifică. Are trei la număr, deci nu face niciodată discounturi, şi nici nu se sfieşte să lucreze peste program. Amenzi? Cine stă să le numere?!
„Nu-mi bat eu capul cu ele! Oricum, poliţaii ne ştiu, ne cunosc şi problemele, ei se fac că ne dau amendă, noi ne facem că plătim. Şi cu asta am rezolvat problema amiabil“, susură fără opreliştea dinţilor din faţă codana. Cu tarife de criză de la 30 de lei la 350 – în funcţie de puterea financiară a clientului – şi evitarea plăţilor legale, afacerea merge ca unsă. Cât priveşte eventualitatea de a se aplica noul proiect de lege, cu muncă în folosul comunităţii pentru neachitarea amenzilor, „fetele“ nu se alarmează.
„Schimbăm programul“, decid pe loc, fără dubii. „Pân’ la doişpe facem ce ne ordonă, de la doişpe venim la serviciu! Numai să nu ne ia din bani, că ş-aşa e grele. Ne descurcăm noi, suntem fete mari!“.

După prostituate, cerşetorii şi taximetriştii

Conform Serviciului de Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei Craiova, aproximativ 60 de persoane cu domiciliul în Craiova au ca îndeletnicire prostituţia, pe care o practică aici sau în alte localităţi. Dintre acestea, nici una nu a plătit vreodată amenzile primite. „În ultimii cinci ani, s-au cumulat amenzile neplătite, ajungându-se şi la 60.000 de lei de persoană. De regulă, acestea, chiar dacă în acte au domiciliul în Craiova, nu locuiesc aici, deci sunt greu de depistat“, a declarat Ioan Văcariu, şeful Serviciului de Taxe şi Impozite.
Anual, serviciul amintit încasează doar 50% din numărul de amenzi care se emit. Pentru 2009, deşi este prevăzut un venit de 6.000.000 de lei provenit numai din amenzi, se aşteaptă să fie încasată doar jumătate din sumă.
„Proiectul de lege este binevenit“, apreciază Ioan Văcariu. „Aceste persoane trebuie constrânse într-un fel să se achite faţă de societate: ori plătesc amenda, ori se înfăţişează instanţei şi merg la muncă în folosul comunităţii, ori se lasă de meserie“.
Alte categorii de rău-platnici înregistraţi la primărie sunt, în ordine, cerşetorii şi taximetriştii. Şi în primul, şi în cel de-al doilea caz, amenzile curg cu nemiluita, dar neluate în seamă. Dacă proiectul de lege va fi aprobat în unanimitate, se poate întâmpla ca şi aceştia, la braţ cu prostituatele, să presteze muncă în folosul comunităţii, pentru a fi iertaţi de autorităţi pentru ilegalităţile comise.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

21 COMENTARII