17.3 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCererea de locuri la grădiniţe, mai mare decât oferta

Cererea de locuri la grădiniţe, mai mare decât oferta

Criza locurilor din grădiniţe se face simţită şi în judeţul Gorj, cu precădere în municipiul Târgu Jiu, unde sute de preşcolari riscă să rămână pe dinafară. Inspectoratul Şcolar spune că, la nevoie, va suplimenta locurile, dar nici această soluţie nu îi va mulţumi pe toţi părinţii.

 

Deficitul de locuri din grădiniţele gorjene nu este momentan cunoscut de către reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj.

Victoria Vladu, inspectorul şcolar de specialitate din cadrul ISJ Gorj, a declarat că, pentru anul şcolar 2009-2010, există 2.715 locuri în grădiniţele din municipiul Târgu Jiu, pe judeţ ajungându-se la aproximativ 12.000 de locuri disponibile.

Până pe 15 mai, în grădiniţele din municipiu se înscriseseră 2.280 de preşcolari. „Şi în acest an se va resimţi o criză a locurilor în grădiniţe, mai ales la nivelul municipiului Târgu Jiu. Estimăm o cerere mai mare decât oferta, la fel ca în fiecare an. Sunt unităţi cu câte nouă grupe de 20 de preşcolari, dar există în judeţ şi unele cu 30 de copii în total. Cererea este mai mare decât oferta în Târgu Jiu, în restul judeţului nu sunt probleme mari. Dacă vor fi depuse mai multe solicitări, vom cere suplimentare de grupe, atât cât se va putea. La grădiniţele private sunt mai puţine cereri, din cauza taxelor mari. Majoritatea părinţilor nu-şi pot permite înscrierea copiilor la aceste unităţi, principala speranţă rămânând grădiniţele de stat", a precizat inspectorul de specialitate Victoria Vladu.

Două grădiniţe noi

În municipiul reşedinţă de judeţ există 25 de grădiniţe cu program normal şi prelungit. În unele dintre acestea mai sunt locuri libere, iar părinţii îşi mai pot înscrie copiii până pe 15 iunie. Pentru a prinde un loc la grădiniţa dorită, unii părinţi au depus dosarele de înscriere încă din primele două luni ale acestui an. Ştiind că locurile pentru preşcolari sunt puţine, comparativ cu numărul solicitărilor, autorităţile locale din Târgu Jiu vor da în folosinţă anul acesta alte două grădiniţe. În toamnă vor mai fi disponibile 90 de locuri, tot puţine comparativ cu cererea. Banii din care au fost amenajate noile unităţi şcolare provin de la bugetul local, dar şi de la Ministerul Educaţiei.

Valoarea investiţiei se ridică la 2,2 milioane de lei, iar cele două grădiniţe noi sunt situate în partea de sud a oraşului, pe străzile Teilor şi Plopilor, prioritate la înscriere urmând să aibă copii care domiciliază în zonă. „După cum se ştie, prioritatea o constituie distanţa dintre domiciliul copilului şi instituţia de învăţământ. Apoi, în limita locurilor disponibile, vor fi înscrişi şi alţi micuţi", a spus Ramona Evulescu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Târgu Jiu.

Până când nu se vor găsi fonduri pentru amenajarea mai multor grădiniţe, părinţii de preşcolari din Târgu Jiu se vor confrunta an de an cu aceeaşi problemă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII