19.2 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitate12 tineri din Gorj s-au căsătorit înainte de majorat

12 tineri din Gorj s-au căsătorit înainte de majorat

12 tineri din judeţul Gorj s-au căsătorit, de la începutul anului şi până în prezent, înainte de împlinirea vârstei minime de 18 ani. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj a acordat autorizaţiile necesare pentru oficierea căsătoriei. Vârsta minimă prevăzută de lege pentru căsătorie este de 18 ani, dar, cu acordul instituţiilor de specialitate ale statului, se poate face o derogare până la 16 ani. Marius Blându, şeful Serviciului Juridic şi Contencios din cadrul DGASPC Gorj, a precizat că autorizaţiile pentru organizarea căsătoriilor au fost date pentru cazuri fundamentate: „Majoritatea autorizaţiilor au fost acordate pentru că femeia avea un copil sau era însărcinată. Au fost cazuri în care soţia era însărcinată, iar tatăl era minor sau au dorit să se căsătorească pentru că se grăbeau să plece în străinătate".

Conform legii, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu incuviinţarea părinţilor, ori, după caz, a tutorelui, şi cu autorizarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

40 de cazuri înregistrate anul trecut

Potrivit lui Marius Blându, solicitările pentru autorizarea căsătoriilor înainte de vârsta minimă legală au venit mai mult din partea cetăţenilor români decât a persoanelor de etnie romă: „Majoritatea solicitărilor sunt făcute de cetăţenii români, pentru că la romi există obiceiul ca tinerii să se logodească şi nu merg la Oficiul Stării Civile".

Anul trecut, la DGASPC Gorj au fost depuse 42 de solicitări pentru eliberarea autorizaţiei în vederea căsătoriei înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, din care au fost aprobate 40.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS