19 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEXIMBANK poate garanta până la 90% din valoarea creditului unei companii

EXIMBANK poate garanta până la 90% din valoarea creditului unei companii

Consiliul Concurenţei a avizat şi a trimis Comisiei Europene notificarea schemei de ajutor de stat privind facilitarea accesului la finanţare, în actuala perioadă de criză economică şi financiară, prin garanţii de stat acordate IMM-urilor şi întreprinderilor mari, iniţiată de EximBank.
Banca de Export-Import a României – EximBank garantează, în numele şi în contul statului, creditele bancare acordate întreprinderilor mici şi mijlocii şi întreprinderilor mari pentru investiţii şi/sau pentru activitatea curentă, valoarea garanţiei nedepăşind 90% din valoarea creditului pe durata acestuia. Bugetul total al schemei, pe perioada de implementare 2009 – 2010, este de 20,34 milioane de lei, pentru un număr estimat de benefiari de 180.
În cadrul schemei se acordă facilităţi sub formă de garanţii ce pot acoperi maxim 90% din valoarea unui credit nou pentru investiţii şi/sau capital de lucru, acordat de o bancă comercială. Solicitanţii pot beneficia de o reducere a primei de garantare pentru o perioadă de maxim 2 ani de la data acordării garanţiei de 25% în cazul IMM şi de 15% în cazul întreprinderilor mari.
Valoarea maximă a creditului pentru care se acordă garanţia nu va depăşi totalul cheltuielilor agentului economic cu salariile (inclusiv cheltuielile cu asigurările sociale şi costul cu personalul care lucrează în locaţiile societăţii, dar care este oficial pe statul de plată al unor subcontractanţi) pentru anul 2008.
Beneficiarii schemei de ajutor sunt IMM-uri şi întreprinderi mari care nu erau în dificultate financiară la data 1 iulie 2008, dar care se află în dificultate financiară, la momentul solicitării garanţiei, ca urmare a apariţiei crizei economico-financiare mondiale. Firmele interesate pot depune o Cerere de garantare până cel târziu în data de 30 octombrie 2010, iar garanţia va fi acordată de către EximBank până cel târziu la sfârşitul anului 2010.
Nu sunt eligibile pentru acordarea garanţiei creditele acordate pentru: producţia de armament, jocuri de noroc, producţia de alcool şi tutun şi tranzacţii imobiliare (construirea/achiziţionarea de bunuri imobile în scopul vânzării/închirierii).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS