30 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInundaţii fără vinovaţi

Inundaţii fără vinovaţi

Inundaţiile din 2005 au fost aproape uitate. La fel s-a întâmplat şi cu învârtelile financiare de pe urma efec-telor devastatoare ale urgiei, aşa cum au fost descoperite de Curtea de Conturi şi an-chetate într-o vreme de procurorii anticorupţie. Pentru aceste fapte, fie n-au fost găsiţi vinovaţi, fie ancheta încă nu s-a terminat.

Au trecut patru ani de la teribilele inundaţii care au afectat teritoriul României în 2005. Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a deschis un amplu dosar privind neregulile descoperite în urma controalelor efectuate de Curtea de Conturi după inundaţii. Ancheta a vizat mai ales nereguli financiare în bugetele instituţiilor care se ocupă de gospodărirea apelor.
Pe 10 mai 2006, DNA a disjuns cauza, o parte din dosar fiind trimisă Parchetelor de pe lângă Tribunalul Dolj şi Curţii de Apel Craiova. Procurorii de aici n-au găsit însă până acum nici un vinovat.

Compensări fără vinovaţi

Vasile Mogoşanu, fostul director general al Direcţiei Apelor „Jiu“ Craiova, şi Ioana Vasilcoiu, fosta directoare economică de la aceeaşi instituţie, au fost protagoniştii dosarului care viza neregulile găsite în Oltenia de inspectorii Curţii de Conturi. Acuzaţiile se refereau, în principal, la compensări dubioase, din care ieşea mereu în pierdere Direcţia Apelor Craiova. Spre exemplu, în perioada 2001-2002, instituţia a emis către firma craioveană Mimitel ordine de compensare pentru circa 538.000 de lei, însă a primit în schimb combustibili de numai 458.000 de lei. În viziunea inspectorilor fiscali, alt contract păgubos ar fi fost încheiat în 2003 cu SC Elin SRL Găeşti, firmă care, în schimbul unor ordine de compensare care totalizau circa 3,25 milioane de lei, a livrat materiale de construcţie de numai 513.000 de lei.
Cei doi directori au fost cercetaţi pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals. Considerând însă că învinuiţii n-au avut intenţia de a păgubi unitatea pe care o conduceau, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova a dispus, pe 30 octombrie 2007, scoaterea lor de sub urmărire penală.

Cercetaţi în alt dosar

Cei doi foşti directori de la Direcţia Apelor „Jiu“ n-au scăpat însă de cercetări, Mogoşanu şi Vasilcoiu fiind vizaţi de Parchetul Judecătoriei Craiova în alt dosar. Procurorii au dispus, în 2007, începerea urmăririi penale faţă de cei doi directori, dar şi faţă de alte cinci persoane – Liviu Mirel Stoicoiu, Constantin Manciu, Gheorghe Roşca, Ion Dondera şi Doina Isar – toţi fiind acuzaţi de neglijenţă în serviciu. În calitate de membri ai unei comisii de recepţie a lucrărilor de reparaţii la o dragă a Secţiei de Gospodărire a Apelor Gorj, învinuiţii sunt acuzaţi că au întocmit, pe 4.08.2004, o situaţie de plată ce atesta montarea unui electromotor pe acest utilaj. În realitate, respectivul electromotor nu a fost niciodată instalat, bugetul unităţii fiind prejudiciat în acest caz cu aproximativ 8.700 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU