14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCad şefii de instituţii

Cad şefii de instituţii

Mai mulţi directori executivi şi adjuncţii lor de la instituţiile descentralizate din Dolj au fost destituiţi vineri prin ordine ministeriale, ca urmare a intrării în vigoare a ordonanţei ce va rade toată şefimea din fruntea autorităţilor subordonate guvernului.

Epurările de primăvară la vârful deconcentratelor au început vineri să se facă simţite în Dolj. Opt directori ai unor instituţii subordonate Ministerului Muncii şi doi de la Garda Financiară au fost deja puşi pe liber. Restul, alte câteva zeci, aşteaptă resemnaţi să primească ordinele de la Bucureşti. La Casa de Pensii Dolj, directoarea liberală Ileana Ciutan a primit vineri decizia prin care a fost dată afară, împreună cu cei doi adjuncţi. „Ordinul a venit azi (vineri – n.r.). Avem 30 de zile de preaviz. Mă aşteptam să fim daţi afară pentru că am citit ordonanţa. O să iau în calcul participarea la concurs“, a declarat Ciutan. Fără funcţii au rămas şi şefii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj. Proaspăt reinstalat în funcţie, directorul liberal Silviu Cotigă a rămas fără scaun, împreună cu cei doi adjuncţi ai săi. Decapitată a fost şi Garda Financiară. Atât comisarul-şef, Dragoş Ursulescu, cât şi adjunctul său, Dumitru Iordache, au fost daţi la o parte. Ursulescu a precizat că se mai gândeşte dacă îşi va depune dosarul pentru concurs. La Agenţia de Prestaţii Sociale Dolj, directorul Marius Simcelescu a declarat că a primit ordinul de restructurare a postului. „Mă gândesc să contest ordonanţa la Avocatul Poporului. La concurs nu mă voi înscrie. Ce, ăsta e concurs? Poate concurs de împrejurări“, a spus Simcelescu.
În privinţa celorlalţi directori, demiterile sunt chestiuni de câteva zile. „Aştept demiterea cu interes. Ştiam de ordonanţa asta de mai multe luni. Mi se pare o idioţenie şi cred că vor fi foarte multe procese. Eu voi contesta demiterea atunci când va veni, pentru că nu poţi schimba o lege (a funcţionarului public – n.r.) cu o ordonanţă. Mă voi înscrie la concurs doar dacă voi vedea că postul nu este câştigat dinainte“, a spus directorul Direcţiei pentru Cultură, Dan Lupescu. Şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii, Cristian Burada, a precizat că se va înscrie la concurs în anumite condiţii. „Dacă îmi va conveni salarizarea şi în cazul în care ceea ce se vrea coincide cu gândirea mea profesională, probabil că mă voi înscrie“, a declarat Burada.

Inspectoratul Şcolar, mărul discordiei

Pe lista neagră a demiterilor se află şi cei trei inspectori ai Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj, dar şi directoarea Casei Corpului Didactic (CCD) Dolj: Diana Maria Buşoi, inspector şcolar general, Luminiţa Popescu şi Rodica Geanina Chirigiu, inspectori generali adjuncţi, dar şi Ersilia Oprescu, director CCD. Până vineri după-amiază, reprezentanţii ISJ Dolj nu intraseră oficial în posesia ordonanţei, potrivit căreia vor fi demişi, ci o listaseră de pe internet. „Aşteptăm însă ca Ministerul Educaţiei să publice pe site această ordonanţă. După calculele noastre, contractul nostru se va încheia în termen de 15 zile de la data publicării ordonanţei în Monitorul Oficial, adică pe 7 mai. Aştept să văd ce negocieri vor avea loc, deoarece prefer să ocup un post în domeniul meu de activitate. Sunt convinsă că planul managerial pe care l-am adoptat în urmă cu trei ani poate avea rezultate concrete, aşa cum am reuşit şi până acum“, a menţionat Diana Buşoi, inspector general al ISJ Dolj. Buşoi este hotărâtă să se înscrie la concursul pentru desemnarea noului inspector general, considerându-se un „adversar de temut“ pentru ceilalţi candidaţi. „Aştept însă cu interes să găsesc condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească noul inspector general, deoarece până în prezent, în această ordonanţă, nici măcar titulatura în învăţământ nu este o condiţie pentru viitorii candidaţi. Ştiu că era obligatoriu să ai opt ani vechime în învăţământ, să fii titular, să ai gradul I etc…“, a adăugat Diana Buşoi. Şefia ISJ Dolj este cauza blocării negocierilor dintre cele două partide ale coaliţiei, PD-L şi PSD. Acesta din urmă a cerut ca un pesedist să vină la conducerea ISJ Dolj, în timp ce PD-L a cerut ca vicele liberal al Consiliului Judeţean Dolj, Dan Mogoş, să fie debarcat din funcţie, în condiţiile în care la Dolj există o alianţă între PSD şi PNL. Activitatea şefilor inspectoratelor şcolare va fi evaluată, cei care nu au performanţă vor fi demişi, iar pentru ocuparea posturilor se va organiza concurs, consideră ministrul Ecaterina Andronescu, prezentă vineri la Consiliul Naţional al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).
„Vom face o evaluare în urma căreia vom stabili cum vom proceda în legătură cu demiterea şefilor inspectoratelor şcolare. Prin demiterea şefilor inspectoratelor şi organizarea de concursuri pentru reocuparea posturilor, nu vrem să politizăm sistemul, ci dimpotrivă. În prezent, şefii inspectoratelor fac mai mult potitică decât stimulează performanţa în învăţământ. Vrem să rezolvăm această problemă“, a declarat Andronescu.

Reţetă de epurare

Potrivit noii ordonanţe, intrată în vigoare pe 22 aprilie, funcţiile de conducere ale deconcentratelor de la ministere şi celorlalte organe ale administraţiei publice centrale, precum şi funcţiile de adjuncţi se desfiinţează în 32 de zile de la data publicării ordonanţei în Monitorul Oficial. Apoi, o comisie ministerială din care va face parte şi un membru al Prefecturii Dolj va face o evaluare a proiectelor de management ale candidaţilor şi pe câştigător îl va numi director coordonator cu care va încheia un contract de management pe maximum patru ani, cât durează un ciclu de guvernare. De efectele epurării scapă directorii instituţiilor care răspund în faţa Consiliului Judeţean Dolj. „Spitalele şi instituţiile subordonate consiliului nu fac obiectul ordonanţei“, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj. Prefectul de Dolj, Florin Stancu, nu ştia vineri că în judeţ au început să sosească ordinele de demitere.
„Ele nu ajung procedural la noi, ci personal la fiecare director. Din câte ştiu eu, se desfiinţează postul. În cadrul comisiilor de evaluare a proiectelor de management, prefectura ar trebui să desemneze o persoană, dar cred că de la noi vor fi mai multe“, a spus Stancu.   

Concursuri aranjate

Secretarul executiv al PD-L, Mircea Toader, a afirmat că unii dintre şefii serviciilor deconcentrate demişi prin Ordonanţa de Urgenţă recent adoptată de guvern vor fi reconfirmaţi în funcţie pe baza unor contracte de management, dacă aceştia şi-au dovedit competenţa în funcţia exercitată. Deputatul Mircea Toader, fost secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, susţine că înlocuirea în bloc a şefilor serviciilor deconcentrate s-a impus datorită necesităţii ca executivul să aibă în fruntea acestor direcţii persoane care să asigure implementarea la nivel local a politicilor guvernamentale. „La nivelul unităţilor deconcentrate, care trebuie să aplice politicile guvernamentale şi ale fiecărui minister, au apărut anumite dificultăţi provocate de faptul că liberalii, ce-i drept împreună social-democraţii, au schimbat toţi conducătorii şi i-au pus pe ai lor“, a declarat Toader pentru NewsIn. Vicepreşedintele PSD, Liviu Dragnea, a susţinut vineri că schimbarea şefilor deconcentratelor este „o mişcare politică“ prin care noua guvernare să poată lucra în teritoriu cu propriii oameni, el recunoscând că până acum unele concursuri pentru ocuparea acestor funcţii erau aranjate. Dragnea a precizat că schimbarea conducerilor din deconcentrate a fost discutată încă din luna ianuarie, existând „două variante politice“.
„Varianta ipocrită, în care rămân în continuare şefii de servicii deconcentrate funcţionari publici şi noi ne facem că le respectăm drepturile, dar, de fapt, îi forţăm să-şi dea demisia, aşa cum a făcut Alianţa D.A. în 2005 – 2008 şi cum a făcut şi PDSR în 2000-2004. Sau ieşim din ipocrizie şi facem o legislaţie clară, transparentă, în care atunci când vine o nouă guvernare îşi pune administraţia în teritoriu în funcţie de politicile pe care vrea să le implementeze“, a explicat Dragnea, comentând noua ordonanţă a guvernului care stabileşte baza legală de numire în posturi a şefilor de deconcentrate în funcţie de schimbarea puterii. Totodată, liderul PSD a explicat că schimbarea şefilor din teritoriu se făcea tot în funcţie de culoarea politică, dar că atunci „se făcea pe lângă lege“.
„Erau chemaţi şefii de servicii deconcentrate la Bucureşti, la ministru sau la şeful agenţiei respective, erau forţaţi să-şi dea demisia şi se punea de la partidul respectiv“, a recunoscut preşedintele CJ Teleorman. În plus, el a spus că „până acum concursurile au fost aranjate, în cea mai mare parte“, în ceea  ce priveşte ocuparea posturilor din teritoriu. „Toţi şefii care erau în funcţie la 31 decembrie 2008 erau 80 şi ceva la sută PNL, 20 la sută PD-L, ce mai rămăseseră neschimbaţi tot numiţi politic au fost“, a mai susţinut vicepreşedintele PSD.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

31 COMENTARII