27.3 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCoaliţia Opriţi Codurile a solicitat Preşedintelui medierea în vederea obţinerii consultării cetăţenilor

Coaliţia Opriţi Codurile a solicitat Preşedintelui medierea în vederea obţinerii consultării cetăţenilor

În urma întâlnirii din data de 22 aprilie 2009 cu Preşedintele României, coaliţia Opriţi codurile face următoarele precizări:
– Solicitarea retragerii codurilor din Parlament este fundamentată pe încălcarea legii de către Ministerul Justiţiei şi Guvernul României.
-Ministerul Justiţiei şi Guvernul României nu au supus consultării publice proiectele finale ale celor 4 coduri, încălcând legea transparenţei decizionale (Legea nr. 52/2003).
Ministerul Justiţiei şi Guvernul României nu au elaborat studiile de impact ale celor 4 coduri şi nici tezele prealabile ale Codului Civil în termen legal, încălcând legea privind tehnica legislativă (Legea nr. 24/2000).
Ministerul Justiţiei şi Guvernul României nu au obţinut toate avizele necesare transmiterii proiectelor de coduri în Parlament, încălcând legea privind competenţele CSM (Legea nr. 317/2004). Atragem atenţia că avizele sunt obligatorii din punctul de vedere al obţinerii lor şi nu facultative.
Toate aceste nelegalităţi au fost prezentate într-un document făcut public atât Preşedintelui României, cât şi Preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului, Guvernului României şi Ministerului Justiţiei. Considerăm că respectarea legii este un temei suficient şi realist într-un stat de drept.
· Consideram că studiile de impact nu trebuie confundate cu strategia de implementare a unei legi.
· Considerăm că strategia de a ne consulta după adoptarea codurilor de către Parlament nu este realistă din punct de vedere legal, induce instabilitate si incertitudine in societate privind viabilitatea codurilor si respectarea lor.
· Considerăm că participarea la procesul de consultare publică nu este privilegiu pe care îl au doar specialiştii Ministerului Justiţiei ci un drept fundamental al omului.
· Considerăm că lipsa de rating sau nivelul minim de educaţie al unor cetăţeni nu sunt argumente valabile pentru încălcarea drepturilor omului şi a legii. Mai mult, nivelul minim de educaţie nu absolvă persoanele care au încălcat codul penal sau cel civil de rigorile legii.
· Coaliţia Opriţi Codurile susţine că argumentele aduse de Preşedintele Băsescu privind urgenţa adoptării codurilor în data de 15 mai 2009 nu sunt realiste. Preşedintele a afirmat că adoptarea codurilor va fi percepută de către Comisia Europeană ca un progres în modernizarea justiţiei din România. Noi considerăm, dimpotrivă, că adoptarea codurilor prin încălcarea legii şi ameninţarea Parlamentului vor fi considerate de către Comisia Europeană ca fiind grave abateri de la dreptul comunitar şi de la Charta Drepturilor Fundamentale. In lipsa unor indicii clare privind diminuarea corupţiei (mai mult scăderea pedepselor de corupţie în noul Cod penal) e puţin probabil ca România să aibă un raport pozitiv din partea Comisiei Europene.
Coaliţia „Opriţi Codurile” este formată din organizaţiile: Transparency International România, Centrul de Resurse Juridice, Agenţia pentru Monitorizare a Presei, Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale, Asociaţia Jurnaliştilor din România, Asociaţia Pro-Democraţia, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România, Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale, Convenţia Organizaţiilor Media, Clubul Român de Presă, Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Fundaţia Soros România, Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind, Centrul pentru Jurnalism Independent, Federaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Institutul Român de Trening, Institutul pentru Politici Publice, Organizaţia Salvaţi Copiii, Societatea Academică din România, Asociaţia Patronală a Editorilor Locali, Freedom House Romania, Asociaţia ACCEPT, Liga Apărării Drepturilor Omului (filialele Satu Mare şi Timiş), Asociaţia Consumatorilor de Media, Societatea Timişoara, Centrul Român de Politici Europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS