17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCodurile l-au pus pe gânduri pe şeful Senatului

Codurile l-au pus pe gânduri pe şeful Senatului

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat ieri, la finalul întâlnirii cu reprezentanţii Coaliţiei „Opriţi Codurile", formată din 20 de organizaţii neguvernamentale, că va ridica problema prelungirii dezbaterii asupra Codurilor sau a returnării acestora la Ministerul Justiţiei, în „proxima" şedinţă a coaliţiei PSD-PD-L. În urma dezbaterii avute cu o serie de ONG-uri din Coaliţia „Opriţi Codurile", Geoană s-a declarat un susţinător al prelungirii dezbaterilor asupra Codurilor penale şi civile, după data de 15 mai, avansată la întâlnirea din luna februarie dintre preşedintele Traian Băsescu şi factorii de decizie din sistemul judiciar. Geoană a spus că ar opta pentru o prelungire a dezbaterilor parlamentare. „Vom ridica acest subiect (al returnării Codurilor la Ministerul Justiţiei – n.r.) în coaliţie cu proxima ocazie. Şi la nivelul Birourilor Permanente ale celor două Camere vom ridica această solicitare formală pe care acest grup masiv de ONG-uri ne-a făcut-o azi (ieri -n.r.) în mod oficial", a spus Geoană.

Totodată, liderul PSD i-a solicitat preşedintelui Traian Băsescu să manifeste mai multă „deschidere". „Sper ca şi preşedintele Băsescu, care a insistat pentru acest termen de 15 mai, care părea puţin nerealist, să înţeleagă că aici nu este vorba de cine are întâietatea şi mândria de a fi ctitorul acestor Coduri", a spus Geoană, invocând necesitatea unei ample dezbateri. Acesta a arătat că obiecţiile formulate de reprezentanţii societăţii civile, ca şi neregulile semnalate la nivelul proiectelor de Coduri l-au pus pe gânduri. „Argumentele aduse de organizaţiile prezente m-au pus pe gânduri şi consider că este obligaţia noastră ca la nivelul coaliţiei, al guvernului, al parlamentului, să regândim modul de dezbatere a acestor Coduri. (…) Un eventual cost de imagine al schimbării calendarului de dezbatere a Codurilor ar putea fi compensat şi recompensat cu existenţa unei dezbateri reale, serioase, şi ar fi şi pentru parlament, şi pentru guvern o ocazie de a recunoaşte că, poate, s-au făcut greşeli", a spus liderul PSD.

Geoană a subliniat că liderii Comisiei Europene i-ar fi transmis că sunt interesaţi de calitatea Codurilor, nu de viteza adoptării lor de către parlament. „Am conversat cu comisarul Jacques Barreau, care mi-a spus că, între viteză şi calitate, Comisia Europeană alege calitatea celor patru Coduri juridice. De asemenea, din discuţiile cu partea americană a rezultat că nu există nici o presiune legată de viteza de adoptare a Codurilor în parlament", a afirmat preşedintele Senatului, infirmând tezele vehiculate la Bucureşti, potrivit cărora adoptarea celor patru Coduri juridice în parlament până la 15 mai ar fi o condiţie impusă României de către Comisia Europeană.

Coaliţia „Opriţi Codurile" se va întâlni miercuri, 22 aprilie, cu preşedintele Traian Băsescu, pentru o discuţie informală cu privire la problemele din proiectele de Coduri aflate în parlament.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS