29.5 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInstituţiile preferă să se judece decât să furnizeze informaţii de interes public

Instituţiile preferă să se judece decât să furnizeze informaţii de interes public

Instituţiile din România preferă să angajeze avocaţi externi pentru a proteja în instanţă informaţiile de interes public, decât să le dea presei sau organizaţiilor care le cer, a declarat directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice (IPP), Adrian Moraru.
Potrivit unui raport dat publicităţii marţi de IPP, instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale din România fac tot posibilul pentru a obstrucţiona liberul acces la informaţii prin practici care variază de la ignorarea efectivă a solicitărilor de informaţii venite din partea societăţii civile şi până la nesocotirea hotărârilor judecătoreşti definitive care le obligă să comunice aceste informaţii.
Potrivit reprezentanţilor IPP, organizaţia are peste 50 de procese pe rol cu instituţiile publice din România, toate referindu-se la aplicarea Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public.

Printre instituţiile cu care IPP a câştigat procese în baza Legii nr. 544/2001 se numără Parlamentul României, Ministerul Sănătăţii şi Primăria Capitalei.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU