24.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRăzboi pe 500 de hectare

Război pe 500 de hectare

Peste 500 de hectare de teren incluse în Planul Urbanistic General al Craiovei pică sub hărţile altor comune.

Din singura suprapunere a hărţilor urbanistice ale Craiovei şi comunelor învecinate realizată vreodată reiese că peste 500 de hectare de teren din cele 8.100 incluse în perimetrul municipiului, conform Planului Urbanistic General din 2000, cad şi sub planurile altor localităţi. Autorităţile din Craiova s-au îngrozit în faţa imaginii terenurilor haşurate, pe care se tem să nu le piardă la revizuirea Planului Urbanistic General. Cele mai întinse suprafeţe, circa 400 de hectare, se suprapun cu harta comunei Malu Mare. Urmează ca întindere vecinătatea cu localitatea Cârcea şi graniţa cu Podari. Majoritatea acestor comune au obţinut avizele pentru planuri urbanistice după Craiova, pentru teritorii în care municipalitatea a emis autorizaţii de construire şi a investit în infrastructură. „După 2000, la delimitarea terenurilor, autorităţile judeţene şi centrale nu au mai ţinut cont de PUG-ul Craiovei, ci numai de limitele administrativ-teritoriale stabilite conform Legii nr. 2 din 1968, după hărţile CAP. Nu înţeleg de ce în 2000 s-a ţinut cont de infrastructură şi de autorizaţii, iar după aceea, nu. Şi nimeni nu a încercat să descurce iţele până acum. Dacă vor fi luate în calcul aceleaşi limite şi anul viitor, practic PUG-ul actual trebuie micşorat cu 500 de hectare“, a spus arhitectul-şef al Craiovei, Mircea Diaconescu. Este vorba de terenurile din sud-est şi est, din preajma platformelor industriale şi comerciale, de unde vin bani frumoşi din impozite şi s-au tras comisioane grase din tranzacţiile cu terenuri.

După 40 de ani

Dacă în privinţa vecinătăţii cu Podari nu există dispute, Malu Mare şi Cârcea au pornit adevărate războaie în instanţă cu Primăria Craiova pentru recunoaşterea graniţelor.
Pe care în general le-au câştigat, având de partea lor Legea nr. 2 din 1968 şi deţinătorii de imobile care se dau craioveni, dar preferă să plătească taxe şi impozite la ţară, că e mai ieftin.
Vestea proastă pentru aceştia e că în Ministerul Administraţiei şi Internelor se lucrează la modificarea Legii nr. 2 din 1968, după cum au precizat surse din guvern, tocmai în sensul stabilirii unor noi modalităţi de delimitare administrativ-teritorială.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU