22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVreme schimbătoare până în mai şi temperaturi mari la vară

Vreme schimbătoare până în mai şi temperaturi mari la vară

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) anunţă că în aprilie, maximele pot depăşi 25 de grade Celsius în intervalele calde ale lunii, în timp ce, în nopţile cele mai reci, minimele pot scădea sub -5 grade Celsius în zonele depresionare din nordul şi centrul ţării. Precipitaţii sporite vor fi înregistrate în vestul, centrul şi sudul ţării. În mai, maximele pot depăşi 30 de grade Celsius, iar valorile minime se pot apropia de limita de îngheţ în depresiuni. În iunie, iulie şi august, temperaturile vor depăşi mediile multianuale lunare în aproape toată ţara, în timp ce ploile vor fi în limite normale, cu excepţia sudului şi estului ţării, unde se aşteaptă deficit de precipitaţii.

Seceta va fi resimţită cel mai puternic în Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei şi estul Moldovei, mai arată datele ANM prezentate cu ocazia Zilei Internaţionale a Meteorologiei, când se sărbătoresc 136 de ani de activitate meteorologică pe plan mondial şi 125, pe plan naţional.

Recolta de grâu va fi bună în acest an, cu mici excepţii, însă cea de porumb ar putea întâmpina unele probleme, ca urmare a secetei prognozate pentru lunile iulie şi august, a declarat ieri directorul general al ANM, Ion Sandu. „Prognozăm un an la fel de bun ca 2008 pentru grâu, cu unele excepţii pentru anumite zone, în care acesta a fost afectat de îngheţ din cauza plantării neadecvate. Pentru porumb, dacă se realizează prognoza din iulie referitoare la seceta din sudul şi estul României, este posibil să apară unele probleme", a spus Sandu.

Şeful ANM a evitat să anticipeze cum va fi vremea de Paşte sau de 1 mai, precizând doar că „va fi în limitele normale" şi subliniind că astfel de date pot fi cunoscute doar cu zece zile înainte de intervalul respectiv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII