17.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTot mai mulţi donatori de sânge în Olt

Tot mai mulţi donatori de sânge în Olt

Zeci de persoane vin în fiecare dimineaţă la Centrul Judeţean de Transfuzii Sanguine din Slatina pentru a dona sânge. Acestea sunt consultate mai întâi de un medic şi li se fac analize rapide pentru a li se stabili glicemia şi hemoglobina. Donatorii trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani şi să cântărească aproximativ 60 kg.

Dacă anul trecut Centrul Judeţean de Transfuzii Sanguine Olt a înregistrat o cantitate record de sânge – peste 2.550 de litri, şi anul acesta Centrul a început cu dreptul, zilnic fiind luat cu asalt de donatori. Potrivit datelor furnizate de Veronica Grecioiu, directoarea Centrului, peste 1.450 de persoane au venit să doneze sânge de la începutul anului şi până în prezent. Oamenii care vin aici fac întâi un set de analize (hemoglobină, glicemie, tensiune) care să demonstreze că nu au probleme de sănătate. Fiecărei persoane i se recoltează 450 ml de sânge. Donatorii trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani şi să cântărească minimum 60 kg. Bărbaţii pot dona sânge de cinci ori pe an, iar femeile de trei ori. În dimineaţa în care se efectuează donarea, persoana interesată nu trebuie să mănânce, nici să bea alcool. „După donare, sângele este supus la un set de analize precum hepatita B şi C, HIV, HTLV, sifilis şi grupa sanguină. După recoltare, din sânge se prepară plasmă congelată, masă eritrocitară şi trombocite“, a spus Veronica Grecioiu.
Majoritatea aleg să doneze sânge deoarece li se fac analize gratuite şi primesc tichete valorice. „Vreau să donez sânge pentru sănătatea mea, dar şi pentru a ajuta alţi oameni. Alt motiv pentru care am ales să fac acest lucru este faptul că ni se fac analize gratuit şi se dau şi acele bonuri valorice“, a declarat Alexandra Oprescu, una dintre donatoarele de sânge.
„Eu am rămas fără serviciu, stau la ţară, iar de câte ori este posibil vin şi donez sânge. Motivul ar fi sănătatea mea, dar şi tichetele, pentru că sunt nişte bani pe care îi iei, nu îi dai“, a spus alt donator.
Gestul oamenilor este apreciat de reprezentanţii Centrului, mai ales că la nivel naţional este un deficit foarte mare de sânge pentru transfuzii. Toate spitalele din judeţul Olt beneficiază de sângele recoltat la Centrul Judeţean de Transfuzii Sanguine din Slatina.
„Donatorii primesc în schimbul sângelui şapte bonuri de masă, iar cine doreşte beneficiază şi de o scutire de la serviciu pentru ziua respectivă“, a mai spus Veronica Grecioiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS