16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFord primeşte împrumutul de la BEI

Ford primeşte împrumutul de la BEI

Cele 400 de milioane de euro pe care le va împrumuta Ford de la Banca Europeană de Investiţii vor fi utilizate la fabrica din Craiova.

Preşedintele Traian Băsescu s-a aflat joi la Luxemburg, pentru a face lobby pentru Ford şi Renault pe lângă staff-ul Băncii Europene de Investiţii (BEI). Băsescu nu s-a întors cu mâna goală de la BEI şi a confirmat că atât Ford, cât şi Renault vor primi împrumuturile solicitate. Creditul Ford, în sumă de 400 de milioane de euro, va fi aprobat către finalul lunii aprilie, iar cel pentru Renault (200 de milioane de euro) către sfârşitul anului.
„Ambele companii sunt în negociere cu Banca Europeană de Investiţii, este programată aprobarea creditului pentru Ford către sfârşitul lunii viitoare, iar în a doua parte a anului este estimată aprobarea creditului pentru Renault. Pentru Ford – 400 de milioane de euro, pentru Renault – 200 de milioane de euro“, a explicat şeful statului.

Credite mai ieftine decât piaţa

Băsescu a spus că ambele finanţări fac parte din programul de sprijinire a economiilor statelor UE, avantajul pe care îl au cele două companii fiind acela de a obţine o creditare ieftină „în raport cu piaţa şi cu posibilităţile pe care firmele le au acum de a obţine de pe piaţa liberă creditări convenabile“. Ford nu comentează condiţiile de obţinere a creditului, dar reprezentanţii companiei au precizat recent pentru GdS că respectivele 400 de milioane de euro vor fi utilizate pentru investiţii la Craiova. De fapt, Ford Europa împrumută 600 de milioane de euro de la BEI. „Valoarea totală a împrumutului Ford de la BEI este de 600 de milioane de euro, dintre care 200 de milioane vor fi utilizate în Centrul tehnologic al Ford din Germania, iar 400 de milioane de euro, la Craiova“, a spus Nadia Crişan, reprezentanta Ford în România. Statul român garantează creditul Ford (400 de milioane de euro) în proporţie de 80%, iar pentru respectiva garanţie guvernamentală compania privată depune un comision de risc la trezoreria statului, al cărui cuantum nu a fost dat publicităţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII