27.8 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎncep lucrările de modernizare a zonei Rânca

Încep lucrările de modernizare a zonei Rânca

Ordinul de începere a celor mai importante lucrări de investiţii din zona turistică Rânca a fost semnat în urmă cu două zile.

Lucrările de modernizare a zonei montane Rânca, din judeţul Gorj, vor începe în perioada imediat următoare, după ce autorităţile locale din Novaci, oraş de care aparţine o parte din localitatea turistică, au emis ordinul de începere a lucrărilor. Primarul din Novaci, Pantelimon Todea, a precizat că ordinul a fost emis luni, 16 martie, dar că în prezent se lucrează la organizarea de şantier: „Lucrările pot demara, pentru că a fost emis ordinul de începere a acestora. Mai întâi, se va lucra la organizarea şantierului şi apoi vor demara efectiv lucrările“.
Proiectul este denumit „Dezvoltarea integrată prin optimizarea domeniului schiabil şi a sistemului ecologic de colectare-epurare a apelor uzate menajere în zona Rânca“ şi are o valoare totală de 8,3 milioane de euro, finanţarea fiind asigurată în mare parte de Uniunea Europeană. Termenul de realizare a acestuia este de 18 luni, ceea ce înseamnă că lucrările vor fi terminate până în iarna anului 2010.

Cele mai mari investiţii

Proiectul este împărţit în două etape. Prima constă în realizarea unui sistem de canalizare în toată zona montană pe o distanţă de zece kilometri şi construirea a patru staţii de epurare a apelor uzate. Aceste investiţii vor fi executate de Asociaţia SC Grup Primacons SRL şi SC Inspet SA. A doua etapă a proiectului finanţat de Uniunea Europeană constă în realizarea a patru noi pârtii de schi şi a unei instalaţii de transport pe cablu pe Vârful Păpuşa. Valoarea acestei investiţii este de 3,3 milioane de euro. Licitaţia pentru executarea acestor lucrări a fost câştigată de Asociaţia formată din firmele SC Grup Primacons SRL şi SC Electromontaj SA.
Primarul Pantelimon Todea spune că aceste lucrări de investiţii vor creşte gradul de dezvoltare a zonei Rânca: „Sunt investiţii majore, care nu s-au mai făcut niciodată aici. Cu siguranţă, turiştii vor beneficia de un confort mai mare şi de mai multe posibilităţi de a se bucura de sporturile zăpezii, dar şi de priveliştea deosebită“.

Bani europeni pentru apă şi pensiuni

Zona turistică Rânca a mai beneficiat, în urmă cu mai mulţi ani, de alt program de finanţare de la Uniunea Europeană, care a constat în introducerea alimentării cu apă. De asemenea, aproximativ 40 de pensiuni din Rânca au fost construite cu fonduri europene prin programul SAPARD, care s-a încheiat anul trecut. Rânca este situată la cea mai mare altitudine din ţară şi a devenit tot mai căutată de turişti, fiind o alternativă la staţiunile aglomerate de pe Valea Prahovei, precum şi la cele din Munţii Vâlcan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII