10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCălinoiu vrea bani pentru reconstrucţia zonelor afectate

Călinoiu vrea bani pentru reconstrucţia zonelor afectate

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a solicitat guvernului înfiinţarea unei unităţi specializate a statului care să beneficieze de fonduri pentru reconstrucţia ecologică a terenurilor afectate de activităţile miniere.
Şefii Consiliului Judeţean (CJ) Gorj au transmis guvernului, la sfârşitul săptămânii trecute, întreaga documentaţie pentru înfiinţarea unei astfel de instituţii.
În urma consultării specialiştilor din domeniul pedologiei şi agrochimiei, preşedintele CJ Gorj, Ion Călinoiu, a demarat o campanie de inventariere a terenurilor afectate de exploataţiile miniere şi a efectelor socioeconomice asupra comunităţilor locale pe teritoriul judeţului.
Pe baza analizei rezultatelor obţinute, compartimentele de specialitate din cadrul CJ Gorj au întocmit o notă de fundamentare privind reconstrucţia ecologică a terenurilor rămase libere de sarcini economice, în sectorul gorjean al Bazinului Minier Oltenia. Prin nota de fundamentare se propune înfiinţarea unei unităţi specializate a statului la nivelul judeţului Gorj, din care să facă parte specialişti din domeniul mediului, ecologizării, pedologi, agrochimişti, care să preia în administraţie cele peste 16.000 de hectare declarate libere de sarcini.

A ajuns şi la premier

Potrivit conducerii CJ Gorj, în obiectul de activitate al noii structuri vor exista activităţi de redare a terenurilor în circuitul agricol, coordonarea reconstrucţiei ecologice a acestora, elaborarea şi implementarea unor programe de măsuri, cu aplicabilitate pe termen scurt şi mediu, accesarea de fonduri nerambursabile atât pentru lucrările de proiectare, cât şi pentru cele de execuţie. Ion Călinoiu a menţionat că programele de reconstrucţie ecologică şi redare în circuitul agricol a terenurilor eliberate de sarcini economice din Gorj trebuie să fie susţinute financiar, în mod solidar, de toate ministerele responsabile, precum şi de unităţile de producţie implicate.
„Până în anul 1990, conform legislaţiei existente la acel moment, activitatea minieră din Gorj s-a dezvoltat cu respectarea prevederilor de amenajare anticipată a unor terenuri neproductive atât în judeţul nostru, cât şi în altele, fără a se aştepta eliberarea de sarcini economice a suprafeţelor afectate.
Astfel, au fost reabilitate şi redate agriculturii 3.169 de hectare în Gorj şi 2.513 hectare în alte judeţe. Nota a fost înaintată primului-ministru al României, miniştrilor Dan Nica, Adriean Videanu, Ilie Sârbu, Gheorghe Pogea şi Nicolae Nemirschi“, a declarat Ion Călinoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS