12.9 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUE cere SUA ridicarea vizelor pentru români

UE cere SUA ridicarea vizelor pentru români

Comisarul european pentru justiţie, Jacques Barrot, şi ministrul ceh de interne, Ivan Lager, vor cere autorităţilor americane să ofere tuturor cetăţenilor UE posibilitatea de a călători în SUA fără vize.

 

Ridicarea vizelor pentru România şi alte patru ţări membre UE reprezintă una dintre priorităţile vizitei de luni şi marţi, la Washington, a comisarului european pentru justiţie, Jacques Barrot, şi a ministrului ceh de interne, Ivan Lager, relatează AFP. Comisarul european şi ministrul ceh, a cărui ţară asigură preşedinţia UE, se vor întâlni la Washington cu secretarul american al justiţiei, Eric Holder, şi cu secretarul pentru securitate internă, Janet Napolitano. „Există în continuare cinci ţări din UE – România, Bulgaria, Polonia, Cipru şi Grecia – ai căror cetăţeni sunt obligaţi să obţină vize pentru a călători în Statele Unite. Vrem reciprocitate completă", a declarat comisarul european într-un interviu acordat AFP.

Tratament egal pentru toţi cetăţenii UE

Secretarul de stat în MAE s-a întâlnit recent cu Judith Garber, adjunctul asistentului secretarului de stat al SUA pentru Europa şi Eurasia, care l-a asigurat de disponibilitatea noii administraţii Obama de continuare a extinderii programului Visa Waiver.

Potrivit MAE, promovarea unui tratament egal la călătoriile în Statele Unite pentru toţi cetăţenii Uniunii reprezintă o prioritate şi o preocupare majoră şi la nivelul UE, reprezentanţii Comisiei Europene purtând discuţii directe cu autorităţile de la Washington pe marginea aspectelor de competenţă comunitară.

Cei doi oficiali au avut o întrevedere luni, la sediul MAE din Bucureşti, anunţă un comunicat al MAE. Judith Garber a încurajat continuarea eforturilor de implementare, de către autorităţile române, a măsurilor necesare pentru îndeplinirea condiţiilor tehnice de acces în program, după ce Bogdan Aurescu a subliniat interesul deosebit al României pentru liberalizarea, cât mai curând posibil, a regimului de vize pentru cetăţenii români care călătoresc în SUA.

Cu toate acestea, Marc Frey, directorul Visa Waiver (VWP) – program ce ar permite românilor să călătorească în America în scop turistic şi de afaceri fără a mai necesita în prealabil solicitarea vizei la Ambasada de la Bucureşti – explica de curând că perspectiva includerii României în acest program este tot mai îndepărtată. SUA vor înăspri din luna iulie condiţiile de intrare în Visa Waiver, scăzând plafonul ratei de refuz al vizei de la 10% la 3%, condiţie ce face ca ţări precum România, cu o rată de respingere a vizelor de 25%, să se califice şi mai greu pentru acest program.

Alt subiect care va figura pe agenda celor doi oficiali îl va reprezenta un eventual acord privind protejarea datelor personale. „Nu am înregistrat nici un progres. Merg la Washington pentru a obţine un acord sau cel puţin promisiunea unui acord. Acest aspect condiţionează orice cooperare în domeniul luptei împotriva terorismului şi crimei organizate", a subliniat Barrot.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

24 COMENTARII