12.9 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSalariile bugetarilor, necondiţionate de FMI

Salariile bugetarilor, necondiţionate de FMI

Ministrul muncii, Marian Sîrbu, a declarat vineri, după discuţiile cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), că majorările salariale prevăzute pentru acest an nu sunt condiţionate de legea unică a salarizării. „Sunt discuţii premergătoare şi nu se condiţionează nimic", a precizat ministrul.

Pe de altă parte, reprezentanţii FMI prezenţi la discuţii au anunţat că nu au venit să pună condiţii, ci doar să discute despre contextul social şi economic din România.

Surse din Ministerul Muncii au precizat însă că în întâlnirile cu reprezentanţii FMI, ai Băncii Europene de Investiţii (BEI) şi ai Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) s-au luat în discuţie numărul mare de sporuri din România şi posibilitatea introducerii acestora în salariu, în vederea adoptării Legii unice a salarizării din sistemul bugetar. De asemenea, s-a avut în vedere introducerea unui sistem similar de salarizare cu cel din alte ţări din Uniunea Europeană, unde salariul de bază reprezintă minimum 80% din veniturile angajaţilor, au mai spus sursele menţionate.

Altă problemă avută în vedere au constituit-o sistemul de pensii din România şi pensiile speciale acordate angajaţilor din anumite ministere (justiţie, interne, apărare). Reprezentanţii Ministerului Muncii au adăugat că, în întâlnirile premergătoare cu reprezentanţii FMI, nu s-a pus problema îngheţării salariilor şi a pensiilor şi că, probabil, vor avea loc noi discuţii în cursul săptămânii viitoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII