13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePaper Wings 2009 - la Craiova

Paper Wings 2009 – la Craiova

Aproximativ 200 de studenţi craioveni s-au înscris vineri la preselecţia pentru concursul internaţional „Paper Wings", în care tinerii şi-au dovedit măiestria în crearea unor avioane de hârtie, cu care au şi participat la trei probe: distanţa şi durata de zbor şi proba de creativitate. Preselecţia naţională s-a desfăşurat în Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi Cluj-Napoca, iar din acest an, şi în Craiova, şi Braşov. Juriul din Bănie a fost format din Gabriel Anghel, directorul Casei Studenţilor din Craiova, Cristi Smarandache, directorul Aeroclubului Craiova, şi Claudiu Neagoe, preşedintele Convenţiei Organizaţiilor Studenţeşti (COS) Craiova.

Din moment ce au loc întreceri cu avioane de vânătoare, de acrobaţii sau telecomandate, e firesc să existe şi o întrecere a unora de hârtie. Aceasta este descrierea pe scurt a Red Bull Paper Wings. Concursul adună deja mii de concurenţi din întreaga lume, în acest an numărul lor depăşind 80.000, din peste 86 de ţări.

Anual, primii trei creatori de avioane de hârtie se duc în Austria, la Hangar 7, unde are loc finala mondială. Dacă nu reuşesc să câştige titlul de „Rege al Aripilor din Hârtie", au toate şansele să doboare unul dintre recordurile mondiale stabilite la cele trei categorii de concurs. Câştigător al primei probe, cea de distanţă, va fi avionul care zboară cel mai departe, măsurat de la punctul de lansare şi până în cel în care atinge solul. Deţinătorul recordului mondial la această probă este Toni Fletch (SUA, 1985) cu 58,82 m. A doua probă de concurs – durata – va avea câştigător avionul care stă în aer cât mai mult timp. Rezultatele sunt măsurate în zecimi de secundă. Deţinătorul recordului mondial este Ken Blackburn (SUA, 1998), cu 27,6 secunde. Ultima probă este cea de acrobaţie, în care juriul desemnează cel mai creativ zbor al unui avion de hârtie. Nu există subcategorii pentru manevre speciale (cercuri, bucle etc.). La această categorie se va lua în considerare impresia generală.

Studenţii craioveni pot ajunge să reprezinte România la marea finală din Austria, care se va desfăşura pe 1 şi 2 mai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS