15.3 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCota unică rămâne condiţionat

Cota unică rămâne condiţionat

Prim-vicepreşedintele PD-L, Theodor Stolojan, a apreciat vineri că executivul ar putea menţine cota unică de impozitare dacă se va reuşi creşterea bazei de impozitare şi o reducere suplimentară a cheltuielilor.

„Păstrarea cotei unice de impozitare şi menţinerea nivelului taxei pe valoarea adăugată depind de creşterea sau de descreşterea economică pe care o vom avea. Acest lucru influenţează şi deficitul bugetar. Mai întâi trebuie să convenim cu Fondul aceşti indici de la care plecăm", a declarat Stolojan vineri.

Pedelistul a apreciat că actualul guvern poate menţine cota unică în urma negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional dacă poate reuşi creşterea bazei de impozitare, care să asigure venituri suplimentare la buget, precum şi dacă identifică locuri de unde pot fi reduse cheltuielile.

Stolojan a spus că menţinerea cotei unice este strâns legată şi de problema deficitului bugetar, dacă acesta va fi mărit sau păstrat la nivelul de 2,5%. De altfel, problema indicatorilor macroeconomici influenţează şi valoarea împrumutului. „Suma care va fi contractată va fi între zece şi 20 de miliarde de euro, depinde dacă vom avea creştere economică sau descreştere. Este o valoare mai mare pentru că este vorba de un împrumut pe doi ani, nu pe unul singur. Oricum, suma angajată depinde de toţi aceşti indici macroeconomici care vor fi conveniţi în discuţiile cu FMI", a conchis Stolojan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS