13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCampioni în UE la scumpirea produselor industrialeindustriale

Campioni în UE la scumpirea produselor industrialeindustriale

România a avut în ianuarie cel mai mare ritm de creştere anuală a preţurilor producţiei industriale din Uniunea Europeană (UE), de 6,4%, în timp ce, la nivelul statelor membre, preţurile la producător au avansat cu 0,2%, arată datele publicate joi de Eurostat.

Ungaria, cu un avans anual al preţurilor producţiei industriale de 4,4%, s-a clasat pe poziţia a doua în UE după acest indicator, iar Marea Britanie a fost a treia, cu o scumpire în termeni anuali a produselor industriale de 3,2%.

Cele mai semnificative scăderi ale preţurilor la producător au fost înregistrate în ianuarie, în Danemarca, de 5,2% faţă de aceeaşi lună din 2008, Grecia, de 3,4%, şi Franţa, de 2,9%, mai arată datele Biroului European de Statistică. În prima lună a acestui an, preţurile producţiei industriale s-au micşorat în zona euro cu 0,8%, faţă de ianuarie 2008.

Preţurile din sectorul energetic s-au redus în ianuarie 2009 cu 2% în UE şi cu 2,7% în zona euro faţă de luna similară a anului trecut. Preţurile bunurilor de capital au crescut cu 2,6% în statele membre şi cu 2% în zona euro. Preţurile produselor de uz curent au crescut cu 1,1% în UE, dar au scăzut cu 0,1% în zona euro, bunurile de folosinţă îndelungată

s-au scumpit cu 2,2% în UE şi cu 1,7% în zona euro, iar preţurile produselor intermediare au stagnat în UE, dar s-au diminuat cu 0,9% în zona euro. Faţă de decembrie, preţurile la producător au urcat în ianuarie în România cu 1,1%, în timp ce în UE au scăzut cu 0,6%.CI

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS