16.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCamera Deputaţilor a aprobat ajutorul pentru Ford

Camera Deputaţilor a aprobat ajutorul pentru Ford

Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat ieri ordonanţa de urgenţă prin care statul român acordă un ajutor pentru uzina americană Ford, în valoare de 143 de milioane de euro, în perioada 2008-2012, care are ca obiectiv dezvoltarea regională. Actul normativ va merge la Cotroceni spre promulgare, Camera Deputaţilor fiind for decizional. Legea a primit în Cameră 235 de voturi „pentru“, cinci „împotrivă“, iar cinci deputaţi s-au abţinut. Pe 2 februarie şi Senatul a aprobat proiectul de lege de aprobare a OUG nr. 109/2008.

Fonduri pentru dezvoltarea regiunii

Ordonanţa dată de guvernul Tăriceanu în septembrie 2008 stabileşte condiţiile privind acordarea unui ajutor de stat individual în valoare nominală de 143 de milioane de euro, echivalent în lei, de către Guvernul României, către Ford Motor Company, care a achiziţionat, potrivit contractului de vânzare-cumpărare, 72,40% din acţiunile deţinute de AVAS la Societatea Comercială Automobile Craiova. Prin contractul de vânzare, Ford se angajează la investiţii totale de 675 de milioane de euro pentru retehnologizarea fabricii, iar guvernul a promis să acorde pentru producţia de autovehicule un ajutor de stat de 94,45 de milioane de euro, în perioada 2008-2012, iar pentru producţia de motoare – de 48,5 milioane de euro în perioada 2010-2012. Ajutorul de stat individual regional acordat de guvern are ca obiect susţinerea regiunii de sud-vest a României şi a fost autorizat de Comisia Europeană.
La sfârşitul lunii ianuarie, preşedintele Traian Băsescu a dat asigurări că statul român va susţine investiţiile din domeniul construcţiilor de automobile atât ale Ford, cât şi ale Renault şi a anunţat acest lucru şi la ultima reuniune a Consiliului European.
Potrivit unor publicaţii economice, în decembrie, constructorul auto american Ford, care intenţionează să investească 675 de milioane de euro în România începând cu 2009, a cerut statului român garanţii pentru împrumuturi la Banca Europeană de Investiţii în valoare de 400 de milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII