13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGaranţia constituită de firmele scutite de plata accizelor a fost redusă

Garanţia constituită de firmele scutite de plata accizelor a fost redusă

Garanţia constituită de companiile utilizatori finali de produse energetice, care sunt scutite de plata accizelor, va fi redusă la jumătate din valoarea accizelor aferente mărfurilor aprobate pentru un an, nivel care, potrivit guvernului, va permite evita-rea blocării activităţii firmelor.

Guvernul a introdus, în luna decembrie 2008, printr-o hotărâre, obligaţia ca operatorii economici utilizatori finali, care nu plătesc accize, să constituie o garanţie reprezentând contravaloarea accizelor calculate pentru cantitatea de produse energetice necesară desfăşurării activităţii la nivelul unui an.
Această garanţie se determină în cazul produselor energetice pentru care Codul fiscal nu prevede expres un nivel de accize, pe baza accizei aferente benzinei cu plumb, respectiv de 547 euro/tonă. „Măsură cu un regim general, aceasta conduce pentru operatorii economici utilizatori de mari cantităţi de produse energetice, cum ar fi cazul producătorilor de lacuri şi vopsele, al celor din industria farmaceutică sau din industria uleiurilor comestibile, la constituirea unor garanţii de nivelul a 5-15 milioane de euro. Având în vedere noile condiţii macroeconomice caracterizate de o acută criză de lichidităţi a sistemului bancar, înăsprirea condiţiilor de creditare şi garantare, creşterea dobânzilor şi a comisioanelor practicate de întreg sistemul bancar, constituirea acestor garanţii devine foarte dificilă. În acelaşi timp, costurile aferente garanţiilor afectează profitul operatorilor economici, cu riscul restrângerii şi chiar al închiderii activităţii acestora, care conduc la desfiinţarea locurilor de muncă, la imposibilitatea plăţii celorlalte datorii către bugetul de stat, aspecte prezentate de mediul de afaceri“, se arată într-o hotărâre aprobată recent de guvern.

Frauda fiscală, diminuată

Prin actul normativ, executivul a decis diminuarea garanţiei la o sumă echivalentă cu 50% din valoarea accizelor aferente cantităţii de produse energetice aprobate, nivel care să asigure un control asupra activităţii operatorilor economici utilizatori de produse energetice în alte scopuri decât drept carburant sau combustibil pentru încălzire, dar şi pentru evitarea colapsului unor unităţi de producţie. „Noul nivel al garanţiei este dimensionat astfel încât să permită o supraveghere corectă a utilizării unor anumite produse energetice de către utilizatorii finali şi diminuarea fraudei fiscale în domeniu, dar suportabil pentru industria lacurilor şi vopselelor, farmaceutică şi a uleiurilor comestibile“, se arată în document.
În plus, în cazul produselor energetice pentru care Codul fiscal nu prevede expres un nivel de accize, garanţia se va determina pe baza accizei aferente motorinei, respectiv de 336 euro/tonă. Garanţia va fi redusă şi în cazul operatorilor economici care au avut un comportament fiscal corect în ultimii ani şi au respectat destinaţia produselor energetice achiziţionate, precum şi în funcţie de volumul activităţii acestora.
În cazul marilor contribuabili, care şi-au desfăşurat activitatea cu produse energetice accizabile în ultimul an în calitate de utilizator final, fără încălcarea legislaţiei fiscale aplicabile acestora, şi au respectat destinaţia utilizării produselor energetice în scopurile înscrise în autorizaţia de utilizator final anterioară, garanţia a fost eliminată.
Totodată, operatorii economici care au constituit deja garanţia vor avea posibilitatea reconstituirii acesteia la noul nivel.
Curierul Naţional

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS