18.1 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMAT duce lipsă de comenzi

MAT duce lipsă de comenzi

„MAT Craiova se confruntă cu o situaţie specială, întrucât nu mai are comenzi de ceva timp. Este un mare semn de întrebare cum va evolua această întreprindere în continuare, din cauză că foarte multă lume cumpără tractoare din import. Dacă nu există o facilitate pe care să o acorde guvernul construcţiei de maşini şi tractoare din România, atunci o să avem în continuare o invazie de maşini agricole de tot felul din străinătate, mai bune sau mai rele, fără service-uri, iar muncitorii români va trebui să plece acasă“, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa.
Şeful legislativului judeţean crede că programul „Rabla“ pentru tractoare, suspendat de actualul guvern, ar fi dat o speranţă acestei fabrici. „Am avut o discuţie cu domnul ministru al agriculturii, Ilie Sârbu, în ceea ce priveşte programul „Rabla“ pentru tractoare, pentru că, în cazul în care acest program s-ar desfăşura, ar putea primi comenzi şi unitatea noastră de la Dolj. Aşteptăm să vedem dacă se va putea repune pe tapet acest program, pentru a le da o speranţă şi muncitorilor din această fabrică de tractoare şi maşini agricole“, a spus Prioteasa.
Problemele sunt reale, fiind cauzate de  criza financiară şi creşterea cotaţiei euro, consideră Ionel Catrinoiu, acţionar la MAT şi preşedinte al Patronatului Constructorilor de Tractoare şi Maşini Agricole din România.
„MAT are probleme, dar sunt legate numai de piaţa de desfacere. Vânzările au scăzut, începând din octombrie 2008 şi continuând în ianuarie şi februarie 2009, inclusiv din cauza întârzierii aprobării bugetului şi creşterii cotaţiei euro în raport cu leul. Au crescut, de asemenea, dobânzile bancare, astfel că nici fermierii nu mai pot lua credite pentru achiziţionarea de utilaje şi nici MAT nu mai poate contracta credite, pentru a putea să vândă tractoarele în rate către fermieri. Pe de altă parte, guvernul a suspendat programul „Rabla“ pentru tractoare, care ne-ar fi asigurat o vânzare semnificativă“, a explicat Catrinoiu.
Fostul director general al MAT Craiova spune că această firmă de maşini agricole, care a împlinit de curând 130 de ani de activitate, va trece peste această criză financiară „aşa cum a trecut şi peste războaiele mondiale“. „MAT a întocmit un plan anticriză, care vizează, printre altele, reducerea cheltuielilor materiale, a cheltuielilor de aprovizionare, dar şi a celor de personal“, a menţionat Catrinoiu, precizând că nu se va ajunge la concedieri în masă, ci firma se va limita la trimiterea la pensie a celor care au împlinit vârsta cerută de lege, la neprelungirea contractelor de muncă pe durată determinată şi la trimiterea acasă a celor care au şi alte surse de venit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII