28.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateHipermarketul Carrefour, săpat de retrocedări dubioase

Hipermarketul Carrefour, săpat de retrocedări dubioase

Retrocedările haotice de la Staţiunea Şimnic încep să-şi arate colţii. Conducerea Staţiunii a chemat ieri poliţia după ce proprietarul terenului pe care ar urma să se deschidă hipermarketul Carrefour, Silvian Cristescu, a tocmit o firmă să prospecteze geologic pământul. Cristescu este nimeni altul decât fostul vicepreşedinte al clubului de fotbal Universitatea Craiova.

Scandal cu poliţişti şi cercetători ieri, la marginea Craiovei, lângă centura ocolitoare a oraşului. Directorul Staţiunii Şimnic, Constantin Găvan, a chemat forţele de ordine, deoarece mai mulţi muncitori ai unei firme de prospecţiuni geologice intraseră pe un teren de câteva hectare, cultivat cu grâu, şi montaseră mai multe sonde de explorare. „Ne-am trezit cu ei aici. Terenul a fost retrocedat  prin controversatele hotărâri ale Comisiei Judeţene de la Prefectura Dolj, pe care le-am contestat şi câştigat la Judecătoria Craiova. Noi administrăm acest pământ, am cultivat grâu pe el şi ei intră să-l distrugă. Domnul Cristescu m-a ameninţat că mă face el pe mine“, a declarat directorul Staţiunii. Reprezentanţii societăţii care prospectau terenul au declarat că nu ştiau despre nici un litigiu. „Terenul este al domnului Silvian Cristescu, dar noi avem contract de prospecţiuni cu firma Expan Commerce din Bucureşti, reprezentantul hipermarketului Carrefour. Am înţeles că vor să construiască aici un magazin. Nu ni s-a întâmplat niciodată să avem astfel de probleme prin ţară şi colaborăm cu cei de la Carrefour foarte bine. Dacă nu se rezolvă situaţia, noi vom pleca, doar nu o să pierdem vremea pe aici“, a declarat Nicola Nicolaites, patronul societăţii Eco Geo Prest, firmă cu sediul în Bacău. După sosirea poliţiştilor, chemaţi în ajutor de conducerea Staţiunii, firma şi-a strâns acareturile şi dusă a fost. Cei care au rămas să se războiască de faţă cu poliţiştii au fost reprezentanţii Staţiunii şi proprietarul Silvian Cristescu.

Cum a ajuns Cristescu să aducă un hipermarket la Craiova

Potrivit documentelor prezentate poliţiei, Cristescu a cumpărat în octombrie anul trecut circa treizeci de hectare de pământ de la Bratu Ştefan şi Gheorghe, două persoane care au fost puse în posesie de Comisia Locală din Şimnic după apariţia scandalului legat de retrocedările dubioase, relatat pe larg de GdS. Imediat după ce au primit titlurile de proprietate, aceştia i-au vândut terenul lui Cristescu în schimbul a 800.000 de lei. La un calcul simplu, rezultă că fostul vicepreşedinte al Universităţii Craiova a dat un adevărat tun imobiliar, achiziţionând metrul pătrat de teren cu infima sumă de 2,6 lei. Întrebat cum a ajuns să negocieze cu gigantul Carrefour, Cristescu a spus că totul s-a derulat prin intermediul agenţiei sale imobiliare. „Nu am semnat încă nimic cu cei de la Carrefour. Eu am plătit 20.000 de lei firmei de prospectare pentru a oferi garanţii Carrefour că terenul este bun pentru construcţii. Acum, eu am rămas păgubit cu aceşti bani din cauza faptului că societatea din Bacău a plecat. Nu ştiu ce susţine directorul Staţiunii, dar eu sunt proprietarul terenului. Am extras că terenul este liber de sarcini. Dacă justiţia nu-mi va da câştig de cauză, voi merge până la CEDO“, a declarat Cristescu. Referitor la Carrefour, acesta a precizat că hipermarketul doreşte o suprafaţă de 10-12 hectare. „De la ei am şi aflat de litigiu, pentru că nu ştiam. Iau în calcul ori să le vând suprafaţa de teren, ori să le-o închiriez. Dacă nu mai vin aici, o să-mi deschid o fermă de animale. Cât despre directorul Staţiunii, o să-i fac plângere penală după ce o să mă consult cu avocatul“, a mai spus Cristescu. Într-un comunicat de presă trimis pe adresa GdS, conducerea Staţiunii s-a plâns de lipsa de reacţie a poliţiştilor chemaţi la faţa locului. „Menţionăm că am apelat la organele de poliţie competente (Secţia 4 Craiova – n.r.), care însă consideră că în faţa proprietăţii publice a statului prevalează proprietatea privată a cetăţeanului, care invocă un titlu de proprietate emis pe un teren al cărui regim juridic este acela de bun-domeniu public al statului“, se arată în comunicatul respectiv. Şeful Secţiei 4, Silvian Modrângă, a declarat că poliţia nu a luat încă o decizie cu privire la suspendarea lucrărilor de prospectare. „Situaţia e la mijloc. Dacă Silvian Cristescu este proprietar, îl lăsăm să continue“, a spus Modrângă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII