16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNăstase, judecat cu 100 de martori

Năstase, judecat cu 100 de martori

Primari, foşti primari, şefi de direcţii şi servicii, administratori de societăţi comerciale, angajaţi din sectoarele minier şi energetic din Gorj au dat cu subsemnatul la DNA şi au calitatea de martor în dosarul în care fostul premier Adrian Năstase a fost trimis în judecată pentru folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid cu scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul bani, bunuri sau alte foloase.

 

Angajaţi ai unor instituţii publice din Gorj sau administratori de societăţi comerciale au calitatea de martor în procesul în care fostul premier Adrian Năstase este judecat pentru folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid cu scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul bani, bunuri sau alte foloase. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Dănuţ Volintiru, şeful Biroului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Târgu Jiu, şi Mihaela Iorga Moraru, din cadrul DNA Bucureşti, peste 100 de gorjeni au dat declaraţii de martor la audieri şi trebuie să se prezinte la procesul aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Numărul mare de martori din administraţia publică a judeţului Gorj a fost şi unul dintre motivele pentru care şeful Biroului Direcţiei Naţionale Anticorupţie Târgu Jiu a fost cooptat pentru realizarea anchetei în dosar. Conform procurorilor anticorupţie, fostul prim-ministru Adrian Năstase este acuzat de corupţie în legătură cu strângerea mascată de fonduri pentru campania electorală prezidenţială din 2004.

La Bucureşti cu autocarul

Rechizitoriul menţionează că, ajutat de complici, Adrian Năstase a mascat strângerea de fonduri pentru campania prezidenţială în taxe pentru simpozioane şi concursuri organizate de instituţii de stat. Banii colectaţi ar fi fost trecuţi prin mai multe firme ale unor apropiaţi ai fostului şef al guvernului. La primul termen, programat joi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unii dintre cei trimişi în judecată s-au prezentat fără avocaţi, motiv pentru care judecătorii au amânat audierile pentru 24 martie, pentru angajarea de apărători. La Bucureşti, vor fi nevoiţi să facă deplasarea la următoarele termene şi angajaţi a peste 60 de instituţii publice şi societăţi comerciale din judeţ, care au fost implicate în organizarea simpozioanelor respective şi au cotizat cu diferite sume de bani. Au calitatea de martor în dosar reprezentanţi ai primăriilor din Târgu Jiu (Marius Ionescu, director tehnic, Alexandru Zaharia, director DSC etc.), Ţicleni, Novaci, Motru (Ion Iorga, fostul primar), Târgu Cărbuneşti (Cristian Toader Pasti, fostul primar), Rovinari, Bumbeşti Jiu. De asemenea, martori mai sunt şefi sau foşti şefi de ocoale silvice, printre care şi actualul director al Direcţiei Silvice Gorj, Ovidiu Cârstoc. Aceeaşi calitate o are şi fostul director al Oficiului pentru Protecţia Consumatorului Gorj, Ion Tudor, actual şef al Poliţiei Comunitare Târgu Jiu.

SNLO, CE Turceni, CE Rovinari, printre cotizanţii la simpozioane

Conform rechizitoriului, între cotizanţii la simpozioanele care mascau colecta de fonduri pentru campania electorală a lui Adrian Năstase se mai află Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (Eugen Davidoiu, fost director comercial) cu 6.000 de lei, Complexul Energetic din Turceni (Constantin Marin) cu 6.000 de lei, Complexul Energetic din Rovinari (Liliana Prună, Ion Ilinca, Ştefan Ţipluică). De asemenea, alături de aceştia se mai află Vasile Moşoiu, actualul primar din Drăguţeşti, cotizant în 2004 în calitate de om de afaceri, reprezentanţi ai Hidroconstrucţia (Nicolae Bădescu). Cotizaţii au venit şi din partea Consiliului Judeţean Gorj (arhitect Daniel Răuş), SC Drumuri şi Poduri (Gabriel Ungureanu) sau Hidroelectrica (Romeo Sălişte – director) şi alţii.

Persoanele care participau la simpozioane achitau o contribuţie de 1.500 de lei. În clasamentul instituţiilor care vor fi obligate să îşi trimită salariaţii ca martori în Bucureşti se află Inspectoratul de Stat în Construcţii Gorj, cu 26 de persoane, adică majoritatea salariaţilor. Procurorii anticorupţie au audiat chiar şi secretarele directorilor. Rechizitoriul are aproape 1.000 de file, iar dosarul – 80 de volume.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII