14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVasile Blaga propune reducerea cotei suportate de proprietari la izolarea termică

Vasile Blaga propune reducerea cotei suportate de proprietari la izolarea termică

Ministrul dezvoltării regionale a participat vineri, alături de mi-nistrul transporturilor şi de cel al tineretului şi sporturilor, la Miercurea-Ciuc, la o întâlnire cu autorităţile locale din judeţele Covasna şi Harghita.

Ministrul dezvoltării regionale, Vasile Blaga, va supune parlamentului un proiect de ordonanţă prin care cota de finanţare de la bugetul de stat a lucrărilor de izolare termică a blocurilor de locuinţe se va ridica la 50%, iar cofinanţarea proprietarilor va fi de numai 20%.
Vasile Blaga a declarat vineri, la Miercurea-Ciuc, că va supune parlamentului acest proiect peste două săptămâni. Prin el, cota de participare a ministerului la acest program va fi de 50%, primăriile vor contribui cu 30%, iar proprietarii cu 20%. Până acum, cota era egală, 33% pentru fiecare dintre cele trei părţi implicate.
Totodată, pentru a reduce termenul de finanţare a proiectelor, Blaga a spus că nu se va mai lucra în etape succesive, ci cu un singur pachet, care să conţină toată documentaţia. Ministrul dezvoltării a precizat că în noul proiect va cere să se realizeze obligatoriu izolarea exterioară a clădirilor, schimbarea geamurilor şi a uşilor, hidroizolarea şi altele.
„Vom cere să se realizeze izolaţii termice de calitate, ca după efectuarea acestora consumul să nu depăşească 100 de Kw/h/mp/an şi să se încadreze în gradul A, cel mult B superior“, a declarat Vasile Blaga. Ministrul a mai spus că va continua toate proiectele începute în Covasna şi Harghita de fostul ministru Laszlo Borbely şi va aloca, mai întâi, fonduri pentru lucrări care se apropie de final şi apoi pentru altele noi.
Potrivit aceleiaşi surse, în fiecare dintre cele două judeţe investiţiile propuse pentru acest an sunt de câte 25 de milioane de euro, la care se adaugă cofinanţarea oricâtor programe pot pune la dispoziţie administraţiile publice locale.
Vasile Blaga a declarat că Harghita şi Covasna nu beneficiază de nimic în plus decât ce li se cuvine şi că nu se face discriminare, ci acesta va fi raportul de investiţii în toată ţara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU