13.3 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateConsiliul Judeţean Dolj şi-a cumpărat două palate

Consiliul Judeţean Dolj şi-a cumpărat două palate

În plină criză imobiliară, Consi-liul Judeţean Dolj a achiziţionat două case boiereşti cu preţul unui bloc de apartamente.

Consiliul Judeţean Dolj crede că a dat lovitura pe piaţa imobiliară. Legislativul judeţean a achiziţionat două imobile în Craiova, prin negociere directă cu proprietarii, cu suma de 1.370.000 de euro, cam cât ar costa acum vreo 25 de apartamente, şi consideră că a făcut o afacere foarte bună cu banii doljenilor.

Achiziţie pe fugă

Povestea acestei afaceri imobiliare îşi are originea în retrocedarea de anul trecut a imobilului în care îşi desfăşoară activitatea Şcoala de Artă „Cornetti“ din Craiova. „Legea îl obligă pe proprietar să ţină în chirie Şcoala «Cornetti» încă cinci ani, la o chirie calculată pe o formulă clară, având acum valoarea de 7.200 de lei pe lună. Necesitatea unui nou spaţiu pentru această şcoală era doar o chestiune de timp, aşa că am început să căutăm o casă care să fie într-o zonă cât mai centrală, să fie cât mai mare şi cât mai ieftină. Consiliul judeţean a primit mai multe oferte în acest sens“, a spus Dan Mogoş, vicepreşedintele pe probleme economice al Consiliului Judeţean Dolj.
Mogoş menţionează că prima idee era achiziţionarea actualului imobil în care activează Şcoala de Artă „Cornetti“, dar ultimul preţ cerut de noul proprietar, jurnalistul George Sava, era de 1.150.000 de euro, sub care nu mai dorea să scadă nici un cent. În aceste condiţii, responsabilii consiliului judeţean şi-au îndreptat atenţia către alte două case boiereşti, situate una lângă alta pe strada Jieţului din Craiova. Una este casa moştenitorilor familiei Razi, un palat cu 20 de camere şi o suprafaţă utilă de circa 600 mp, structurată pe demisol, parter şi pod mansardabil, dar cu ceva probleme la acoperiş. Cealaltă este casa care aparţinuse familiei Damianov, mult mai mică şi foarte degradată, dar situată alături.

„Eu cred că a fost o afacere foarte bună“

Negociind cu proprietarii, reprezentanţii CJ Dolj au bătut palma cu aceştia pentru 980.000 de euro achitaţi pe Casa Razi şi încă 390.000 de euro plătiţi pe Casa Damianov, adică un total de 1.370.000 de euro. Cam cât un bloc cu 25 de apartamente cu două şi trei camere, la preţurile actuale. Afacerea s-a încheiat în luna decembrie 2008, într-un moment în care piaţa imobiliară deja se prăbuşise.
„Eu cred că a fost o afacere foarte bună, întrucât am cumpărat două imobile cu mult teren la un preţ cu doar 220.000 de euro mai mare faţă de cel cerut pe unul singur, dar am rezolvat şi cu servitutea de trecere prin curtea acestora către alt imobil al nostru, unde îşi desfăşura odinioară activitatea fostul Comisariat Militar“, a declarat Dan Mogoş.
Potrivit vicepreşedintelui CJ Dolj, cele două imobile vor intra în acest an într-un amplu proces de amenajare, astfel încât să poată primi nu doar Şcoala de Artă „Cornetti“, ci şi viitoarea Autoritate Judeţeană de Transport, ba chiar şi alte instituţii din subordinea legislativului judeţean. Rămâne de văzut cât de bună a fost afacerea încheiată de Consiliului Judeţean Dolj şi dacă această investiţie se va dovedi sau nu profitabilă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

30 COMENTARII