12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAutorităţile din Gorj au început să remedieze stricăciunile făcute de inundaţii

Autorităţile din Gorj au început să remedieze stricăciunile făcute de inundaţii

Autorităţile din Gorj au început să evalueze efectele produse de precipitaţiile căzute din abundenţă în ultimele zile şi să efectueze lucrări de consolidare în zonele în care s-au produs stricăciuni.  

După două zile de precipitaţii abundente şi viituri care au afectat peste 50 de gospodării din zece localităţi, apele s-au retras, iar pe teritoriul judeţului Gorj nu se mai înregistrează probleme deosebite. În două localităţi – Negomir şi Cruşeţ – autorităţile monitorizează în continuare situaţia existentă. În comuna Negomir, Drumul Comunal 70 este afectat de o surpare de teren, pe o lungime de aproximativ 50 de metri, în zonă intervenindu-se pentru efectuarea de lucrări de consolidare. Circulaţia nu a fost întreruptă. De asemenea, apa s-a retras din curţile oamenilor şi din anexele gospodăreşti, localnicii reluându-şi activităţile obişnuite. O situaţie mai dificilă se înregistrează în localitatea Cruşeţ, satul Mierea, unde, din cauza deplasării unui pod de beton, nu se mai poate circula decât pe jos. La faţa locului, s-a deplasat pentru o evaluare, împreună cu autorităţile locale, prefectul de Gorj, Victor Banţa.

E nevoie de un pod nou

Ca urmare a precipitaţiilor abundente căzute în ultima perioadă, dalele de beton ale podului care făcea legătura cu satul Mierea s-au deplasat, iar aproximativ 50 de familii au rămas relativ izolate, accesul acestora fiind limitat la o punte pietonală. Podul din satul Mierea, comuna Cruşeţ, a fost construit înainte de 1989 de fosta Schelă de Extracţii Petrol Stoina.
În prezent, există un proiect ce vizează construirea unui nou pod în valoare de aproximativ trei milioane de lei. În acest sens, Prefectura Gorj a convocat ieri Grupul Tehnic pentru Situaţii de Urgenţă pentru întreprinderea demersurilor necesare în vederea înaintării documentaţiei la guvern. Până la obţinerea finanţării, podul va fi consolidat, pentru ca pe acesta să se poată circula nu numai pietonal. De fiecare dată când apele se umflă, dalele de beton ale podului sunt deplasate, fiind necesară intervenţia autorităţilor pentru reaşezarea acestora. Singura soluţie pentru a evita perpetuarea problemelor o reprezintă obţinerea finanţării şi construirea unei alte căi de acces.

Alunecare reactivată la Dragoteşti

Precipitaţiile au reactivat o alunecare de teren în comuna Dragoteşti, aceasta fiind monitorizată încă de la jumătatea anului trecut, însă dealul respectiv, aflat în apropierea unei halde de steril a exploatării miniere din zonă, s-a deplasat din nou, în urma infiltrării apelor.
„Dealul a mai înaintat, însă noi monitorizăm de anul trecut şi ne aşteptam ca după ploi abundente să reapară astfel de fenomene. Avem un raport întocmit în luna iulie a anului trecut de experţi de la Consiliul Judeţean Gorj. S-au propus şi soluţiile tehnice, a fost organizată licitaţia pentru efectuarea de lucrări de consolidare la baza dealului. Din câte ştiu, a fost desemnată şi firma care să se ocupe de această treabă. Când vremea va permite, vor fi demarate şi lucrările de consolidare şi sperăm să fie eliminată această problemă care ar putea pune în pericol câteva gospodării din zonă“, a declarat primarul din Dragoteşti, Vili Pasăre.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU