14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCu metropola la notar

Cu metropola la notar

Zona Metropolitană Craiova nu este încă recunoscută oficial, din pricina nehotărârii comunităţilor limitrofe.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Zona Metropolitană Craiova“ nu poate lua naştere din pricina nehotărârii sateliţilor. Tocmai când erau în faza de legalizare la notariat, autorităţile din Bănie au fost nevoite să renunţe pentru că două dintre comunităţile care şi-au anunţat asocierea au decis să mai dezbată. Primăriile din Şimnicu de Sus şi Gherceşti au anunţat că intrarea lor în asociaţie nu mai este certă până la o nouă analiză în consiliile locale. „La primărie au sosit adrese de la Gherceşti şi Şimnicu de Sus în care municipalităţii i se solicită să ia în considerare o reevaluare a participării acestor comune la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară. Departamentul juridic urmează să dea soluţia în această situaţie. Până atunci însă, statutul asociaţiei nu poate fi legalizat la notariat, întrucât procedura a fost întreruptă“, a spus purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova, Carmen Licu.
Pentru crearea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Zona Metropolitană Craiova“ a fost nevoie de hotărârile de consiliu ale comunelor care au vrut să se asocieze. Potrivit legii, pentru ieşirea din asociere este nevoie tot de hotărâri de consiliu. Constantin Staicu, consilier local din Şimnicu de Sus, spune că administraţia nu a decis să iasă din raza metropolei. „Este vorba de o analiză pe care o vor face consilierii locali în şedinţa de mâine. Atunci, practic, se va decide dacă rămânem în asociaţie, aşa cum s-a şi hotărât, sau dacă nu“, a afirmat Constantin Staicu. Graţie acestei organizaţii, în Craiova şi în vecinătate pot fi făcute investiţii în infrastructura de interes urban, zonal şi regional, prin Programul Operaţional Regional. Faţă de majoritatea celorlalte comune din ţară, membrele Zonei Metropolitane pot beneficia şi de obiective finanţate în cazul polilor urbani de creştere, categorie din care doar Craiova şi alte şapte municipii din România fac parte. Suma totală de care pot beneficia aceste municipii este de 1,4 miliarde de euro.

Unii pleacă, alţii vin

În vreme ce unii au nevoie de câte două hotărâri de consiliu pentru a se asocia la proiectele zonale şi regionale de infrastructură, alţii stau pe gânduri până să voteze într-un fel sau altul. Edilii unei alte localităţi apropiate Băniei, Bucovăţ, stau în aşteptare, neîncrezători încă în poziţia pe care ar câştiga-o în cadrul unei astfel de asociaţii. „Noi am fost primii care am vrut să intrăm în Zona Metropolitană prin această asociaţie. Însă, după ce am analizat forma de statut am decis să mai aşteptăm, să vedem şi cum procedează ceilalţi. Nu ne-a convenit în principal ponderea voturilor în cadrul asociaţiei“, a declarat primarul din Bucovăţ, Constantin Vasile. Din Zona Metropolitană Craiova vrea să facă parte, în schimb, comuna Predeşti, conform unei decizii locale remise Primăriei Craiova. Predeştiul s-ar alătura astfel comunelor Mischii, Breasta şi Pieleşti, singurele care nu şi-au întors vorba. Până acum, cel puţin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS